ruiken

Waarom ruik je je eigen huis niet?

Wanneer je bij iemand thuis komt, ruik je dat ieder huis een eigen geur heeft. Waarom kun je de geur van je eigen huis niet ruiken?

Hoe werkt je neus?

Het begint bij de werking van je neus: als je een geurkaars aansteekt, gaan de geurmoleculen richting je neus. Vervolgens worden er signalen naar je hersenen gestuurd. Je hersenen bepalen vervolgens wat het voor geur is en wat ermee gedaan moet worden. Na een paar keer inademen ruik je nieuwe geuren vaak al een stuk minder sterk, dat komt doordat je hersenen hebben besloten dat die geurkaars geen gevaar vormt. Het is dus niet nodig om er veel aandacht aan te besteden.

Lees ook: Sommige geurkaarsen zijn niet goed voor je gezondheid

Waarom wen je aan geuren?

Uit onderzoek blijkt dat je de geuren die je vaak ruikt niet meer opmerkt, zoals de geur van je huis bijvoorbeeld. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waarom je neus zich aanpast aan geuren, maar het lijkt evolutionair bepaald te zijn. Doordat je gewend raakt aan de standaardgeur merk je andere geuren sneller op. Je merkt een gaslucht, bedorven voedsel en andere bedreigende geuren sneller op en dat vergroot de veiligheid in huis.

Kun je ervoor zorgen dat je je huis wel ruikt?

Als de bloedtoevoer toeneemt, ruik je meer. Een paar keer de trap op en af rennen, zou er dus voor kunnen zorgen dat je meer ruikt. Verder helpt het om even afstand te nemen. Wanneer je terugkomt van vakantie, vind je je huis vaak een beetje muf ruiken. De kans bestaat dat dat de geur is die je gasten altijd ruiken als ze je huis binnenkomt.

Bron: Science of US, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Take Care Sleep Tracker Bluetooth slaapmonitor
Sleep Tracker Ad 1
Bestel hier

Gerelateerde artikelen