boxspring

Waarom een goede boxspring onmisbaar is!

Een goede slaap is onmisbaar voor iedereen die overdag goed wil presteren. Dat is meteen ook de reden waarom velen onder ons veel tijd steken in de keuze van hun slaapkamer. Meer bepaald schenken we veel aandacht aan de aankoop van het bed. In dit artikel kom je te weten waarom een goede boxspring echt onmisbaar is…

Wat is een boxspring eigenlijk?

Iedereen heeft er vast en zeker wel al eens van gehoord: de boxspring. Maar wat is dat nou eigenlijk? Wel, boxspring is een naam die afkomstig is uit het engels. Letterlijk vertaald betekent het niets meer dan een box met veren. Hoewel deze beschrijving heel eenvoudig klinkt, vat ze wel mooi samen wat een boxspring precies is. 

Een boxspring is eigenlijk een onderstel waarop je een matras kunt plaatsen. De boxspring wordt vaak vergeleken met het frame van een bed, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Een boxspring is namelijk een bedframe en een lattenbodem in één. In de box zitten namelijk springveren verwerkt. Die zorgen ervoor dat je voldoende steun krijgt in je rug.

Er bestaan heel wat verschillende boxsprings met elk een eigen karakter. Je kunt het design zo gek niet bedenken, of het bestaat wel. Bovendien heb je bij het kopen van een goede boxspring ook de mogelijkheid om de onderdelen te customizen. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf welke pootjes eronder mogen komen, welk hoofdbord er wordt meegeleverd en eventueel met welk materiaal de box wordt bekleed. Zo kan iedereen een boxspring kopen die perfect aansluit bij het interieur van de slaapkamer.

De voordelen van een boxspring

Een goede boxspring is onmisbaar, maar waarom dan precies? Wel, wij mensen hebben gemiddeld 8 uur slaap nodig op een dag. Wetende dat een dag 24 uur telt, liggen we dus ⅓ van onze dag in bed. Het spreekt voor zich dat jouw houding een belangrijke impact kan hebben op je slaapkwaliteit. Bovendien is voldoende ondersteuning ook heel belangrijk voor de gezondheid van je rug.

Een kwalitatieve boxspring is voorzien van de juiste veren. In veel gevallen zijn dit pocketveren. Die zorgen ervoor dat je voldoende steun krijgt. Bovendien is het zo dat de ene al wat meer steun nodig heeft dan de andere. Hoe zwaarder je zelf bent, des te harder de vering dient te zijn, wil je een goede ondersteuning krijgt. In veel gevallen wegen niet beide partners even zwaar. Maar met een goede boxspring hoeft dat toch ook geen probleem te zijn? Een box wordt telkens opgedeeld in twee stukken. Je kunt er dan ook voor kiezen om de ene kant een hardere vering te plaatsen dan de andere kant. Bovendien kan je ook helemaal zelf bepalen of je één grote, of twee kleine matrassen op de boxspring legt. 

Er zijn ook elektrisch verstelbare boxsprings op de markt. Met dit soort bed, kan je jouw houding makkelijk aanpassen. Wil je bijvoorbeeld nog een boek lezen voor het slapengaan, of nog even naar televisie kijken, dan kantel je de matras makkelijk voorover. Op die manier hoef je jouw nek niet teveel te belasten. Sommige mensen slapen zelfs liever met hun hoofd licht gekanteld, of met hun benen in een kleine hoek. Met een elektrisch verstelbare boxspring is dit allemaal mogelijk.

Ook de matras is van belang

Helaas heb je niets aan een goede boxspring, zonder een goede matras. Dit is namelijk het onderdeel waar je rechtstreeks op zult liggen. Tegenwoordig zijn er heel wat matrassen te koop. Je kunt matrassen vinden die ook werken met behulp van pocketveren, maar er bestaan ook matrassen die opgebouwd worden met behulp van traag schuim. De betere matrassen maken zelfs gebruik van een combinatie van deze technologieën.

Ook het verschil in temperatuur, tussen zomer- en wintermaanden kan een invloed hebben op jouw slaapkwaliteit. Gelukkig heeft men ook daar alweer een oplossing voor gevonden. Kwalitatieve matrassen worden opgebouwd uit verschillende laagjes. De bovenste laag wordt meestal gebruikt als warmtegeleider. Op die manier kan me ervoor zorgen dat de matras veel warmte vasthoudt in de winter. Zo heb je meteen minder last van de koude. Bovendien zorgt men er ook voor dat ze koel blijft aanvoelen in de zomer. Ideaal toch voor een goede nachtrust?

Tot slot

Zoals je wel al hebt gemerkt, is een goede boxspring de ideale vervanging van een standaard bed. De mogelijkheden zijn enorm, zowel wat het uitzicht als de technische specificaties betreft. Je kunt jouw nieuwe boxspring makkelijk personaliseren, zodat hij perfect aansluit bij jouw noden. De voordelen van een boxspring zijn gewoon enorm! Denk er wel aan dat ook een kwalitatieve matras belangrijk is…

Beeld: Pexels / Dit is een partnerbijdrage