Marije

Videomaker Marije van der Made: ‘Stop met diëten en leef duurzaam’

Op YouTube heeft ze in drieëneenhalf jaar tijd een enorme schare volgers verzameld. Marije van de der Made (32) gaat voor haar videokanaal ‘Dit gebeurt er als’ telkens een nieuwe challenge aan op het gebied van healthy lifestyle. Voor haar is er een ding duidelijk: stop met diëten en leef duurzaam!

Twee weken op blote voeten lopen, verschillende soorten diëten volgen, helemaal opgaan in meditatie of ook heel actueel: wat heb je nodig als je twee weken thuis in quarantaine zit vanwege het coronavirus? Videomaker Marije gaat alle challenges aan op het gebied van gezondheid, voeding en sport voor haar videokanaal ‘Dit gebeurt er als’ en laat haar kijkers eerlijk en open zien wat haar ervaringen zijn.

Wandelend experiment

“Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd en vind het enorm leuk om mezelf als een soort ‘wandelend experiment’ in te zetten. Video’s waren op dat moment the bomb, dus dat leek me een ideale manier om mezelf voor mijn idee in te zetten.”

Een aantal jaar geleden verhuisde ze samen met haar vriend Max naar New York City. “Het was een droom om daar te wonen, dus toen we voor zijn werk daar naartoe moesten verhuizen, hebben we die kans met beide handen gegrepen. Het was ook de ideale plek om te experimenteren met het maken van video’s.”

Ze kocht een vlogcamera en ging aan de slag. “Gelukkig heeft daar niemand op straat door wat je je zegt. Bovendien zijn daar genoeg gekkies, dus het was een prima plek om te oefenen. Ik dacht ‘als niemand ernaar kijkt, dan is het in ieder geval leuk voor mijn moeder.’”

Paleo-dieet

Mijn eerste video was echt niet goed, dus die heeft het daglicht niet gezien. Voor mijn tweede video heb ik tien dagen het Paleo-dieet uitgeprobeerd en die heb ik wel online gezet, maar daar durf ik nu niet meer goed naar te kijken.”

Op blote voeten

Een van de meest uitdagende vond ze haar challenge om een week lang op blote voeten te doen. “Het was een van mijn eerste video’s en daar zag ik wel heel erg tegenop, want zouden de mensen op straat me niet ontzettend nakijken als ze me met blote voeten op straat zouden zien lopen? Dat deden ze ook, maar ik vind het uiteindelijk wel een van de leukste experimenten die ik heb gedaan.”

Keto-dieet

“De moeilijkste challenge was toch wel die van twee weken lang het Keto-dieet volgen. Ik was er echt ziek van geworden. Ik kreeg heel veel negatieve reacties van mensen, maar daar trek ik me eigenlijk niet zo veel van aan.”

Documentaire Internationale Vrouwendag

Vanwege de invalshoek van haar video’s werd Marije door Google gevraagd voor de mini-documentaire #SheInspiresMe die speciaal is gemaakt voor Internationale Vrouwendag op 8 maart. Voor deze documentaire werden ook andere vrouwelijke Youtubers belicht, zoals Saskia van Saskia’s Dansschool en Quinty van Quinsding. Videomakers die op totaal verschillend vlak succesvol zijn met hun filmcreaties en die andere vrouwen willen inspireren met hun content. YouTube is immers een platform is waar iedereen haar/zijn stem kan laten horen.

Het geheim van het succes van Marije is dat ze heel veel research doet als ze aan een challenge begint. “Ik lees me in en praat met (ervarings)deskundigen voordat ik ermee aan de slag ga. Ik zie het als mijn missie om misstanden op het gebied van gezondheid en voeding uit de wereld te helpen en het belang van duurzaamheid aan te stippen. Wat ik voor Internationale Vrouwen dag wil meegeven, is dat vrouwen meer bewustwording krijgen als het gaat om voeding. Stop met diëten en word bewuster van je eigen welzijn. Luister naar je eigen lichaam, lees wat je eet, weet wat macro’s zijn, leef duurzaam en probeer meer plantaardig te eten.”

De documentaire #SheInspiresMe kun je op Internationale Vrouwendag, zondag 8 maart vanaf 12 uur op YouTube bekijken bij Google Nederland.

Meer video’s zien van Marije? Bekijk ze op ‘Dit gebeurt er als’.

Gerelateerde artikelen