Happywoman 2100x1440

Zo stop je met kritiek geven op jezelf

De gemiddelde vrouw heeft acht keer per dag kritiek op zichzelf. Dat is acht keer te veel.

1. Buig negatieve gedachten om naar positieve gedachten
Probeer steeds wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte deze om te zetten in een positieve gedachte. Tegenover alles waarvan je denkt dat je het niet goed hebt gedaan of wat je niet leuk of mooi vindt aan jezelf, staan positieve dingen, focus je daarop.

2. Accepteer complimenten
Durf complimenten van anderen te accepteren zonder ze af te zwakken. Zeg niet meteen dat het allemaal meevalt, maar bedank de gever van een compliment. Geef jezelf ook eens een compliment. Zelfs als alles misgaat, kun je daaruit iets positiefs halen. Zie het als een wijze les.

3. Vergeef jezelf je fouten
Iedereen maakt wel eens een fout. Van fouten leer je en je hoeft jezelf echt niet tot in den treure te straffen. Durf je fouten toe te geven, je excuses aan te bieden en durf vooral jezelf te vergeven.

4. Wees net zo lief voor jezelf als je voor anderen zou zijn
Als je beste vriendin in de problemen zit, geef je haar waarschijnlijk met alle liefde advies en pep je haar op. Gaat het om jezelf, dan ben je in dezelfde situatie keihard. Waarom? Je zou minstens net zo begripvol voor jezelf moeten zijn als je voor anderen bent.

5. Vergelijk jezelf niet met anderen
Als je jezelf vergelijkt met iemand anders is de vergelijking altijd onterecht. Je krijgt vooral voorgeschoteld wat anderen willen dat jij ziet: mooie vakantiefoto’s, positieve statusupdates op social media en als je vraagt hoe het gaat, gaat het meestal ‘goed’. Onthoud: iedereen heeft problemen en onzekerheden, maar die krijg je minder snel te zien.

6. Waardeer jezelf om wie je bent
Je hebt goede en slechte kanten en die mogen er allemaal zijn. Ze maken je wie je bent, uniek, leuk, mooi, bijzonder, de moeite waard, jezelf. Werk aan je zelfvertrouwen om het stemmetje in je hoofd dat kritiek geeft de mond te snoeren.

Savs

Tip van de redactie

BOSE 700 Draadloze noise cancelling koptelefoon
Bose700koptelefoon
Bestel hier