piekeren

Stappenplan om je gedachten uit te zetten

We hebben 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Soms zou je willen dat het éven stil kon zijn in je hoofd. Helaas is er geen stopknop, maar er is wel een trucje om je gedachten de baas te worden en piekeren te stoppen.

Veel van onze gedachten gaan over het verleden, of over de toekomst. Je gedachten kunnen je zelfs flink uit je slaap houden. Vooral wanneer je ligt de piekeren: dezelfde gedachte blijft maar door je hoofd malen. Volgende keer dat je ’s nachts ligt te piekeren, kun je de volgende tip toepassen:

Stap 1: Realiseer je dat je aan het piekeren bent
Dit klinkt makkelijker dan het is. Je gedachten kunnen zomaar afdwalen, zonder dat je je daar bewust van bent. Probeer te herkennen wanneer je piekert, dan heb je al een belangrijke stap gezet.

Stap 2: Wees je bewust van iets fysieks
Wanneer je nadenkt, zijn er veel verschillende delen en verbindingen binnen je hersenen actief. Wanneer je focust op een fysieke sensatie – je ademhaling, je voetzolen wanneer je loopt, de zitting van de stoel onder je billen… – wordt het een stuk lastiger om te piekeren. Het is zelfs bijna onmogelijk om te piekeren en je tegelijkertijd van fysieke sensaties bewust te zijn.

Stap 3: Blijf de techniek toepassen
Hoe vaker je jezelf afleidt als je piekert, hoe beter je je erin wordt en hoe sneller je het zult herkennen.

Tekst Santé| Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop