Solliciteren 2100x1440

Solliciteren: een positieve indruk met je lichaamshouding

Bij solliciteren horen een paar essentiële zaken, zoals het opstellen van een cv, het schrijven van een motivatiebrief en natuurlijk het sollicitatiegesprek zelf.

Zoek je inspiratie voor je cv? Met de informatie uit een cv voorbeeld kun je snel een goed cv maken. Net als bij een cv is het sollicitatiegesprek hét moment om een positieve indruk te maken. Dat doe je met je kennis en ervaring, maar ook met je lichaamstaal en -houding. Hieronder vind je vijf handige tips om een goede eerste indruk achter te laten met je lichaam.

1. Geef een stevige handdruk

Tegenwoordig schudden we steeds minder handen vanwege corona. Begroet je je gesprekspartner toch met een handdruk, zorg er dan voor dat deze stevig is. Dus geen slappe handjes maar een ferme greep om te laten zien dat je vol vertrouwen het gesprek ingaat.

2. Kijk je gesprekspartner aan

Door je gesprekspartner in de ogen te kijken als je tegen hem of haar praat, laat je zien dat je betrouwbaar bent. Daarnaast kom je ook geloofwaardiger over. Zitten er meerdere mensen tegenover je aan tafel? Zorg dan dat je iedereen evenveel aankijkt. Soms voelen mensen zich ongemakkelijk wanneer ze iemand in de ogen moeten kijken. De plek tussen de wenkbrauwen is dan een goed punt om naar te kijken. Je gesprekspartner zal niet merken dat je hem niet recht aankijkt tijdens het solliciteren.

3. Gebruik je handen tijdens het praten

In het begin is het even aftasten tijdens een sollicitatiegesprek. Zodra je je op je gemak voelt, kun je dit laten zien door handgebaren te gebruiken die jouw woorden onderstrepen. Door je handen te gebruiken als je praat, straal je zelfverzekerdheid uit.

4. Zet je lichaam in de actieve luisterhouding

Wanneer je wordt ondervraagd, ben je niet alleen zelf aan het praten maar luister je ook veel naar je gesprekspartner. Hierbij is het belangrijk om een actieve luisterhouding aan te nemen waarmee je laat zien dat je geïnteresseerd bent. Dit doe je door je rug iets rechter te houden, je voeten stevig op de grond te zetten en rechtop te zitten. Je armen doe je losjes langs je lichaam.

5. Laat altijd een glimlach zien

Laat ook je vriendelijke en warme kant zien door te glimlachen aan tafel. Je mag zelfs hardop lachen tijdens een sollicitatiegesprek.

Je zegt een boel met je lichaam: van een stevige handdruk tot een glimlach. Met bovenstaande tips maak jij een positieve indruk met je lichaamshouding tijdens je sollicitatiegesprek.

Lees ook: Het sollicitatiegesprek zit erop, en nu?

Beeld: Pexels / Dit is een partnerbijdrage

Tip van de redactie

Fitbit Luxe fitness & wellness tracker
Fitbitluxegoud
Bestel hier