Dit zijn de reistrends in 2019

Dit zijn de reistrends in 2019

Tessa aan de Stegge, trendonderzoeker toerisme, zet ieder jaar de reistrends op een rij. Dit kunnen we in 2019 verwachten als het om reizen gaat.

Iets wat de trends met elkaar gemeen hebben? We reizen steeds bewuster. In het nieuws hoor je steeds meer over duurzaamheid, overtoerisme en de impact van reizen op de aarde. Meer Nederlanders willen dat ook hun vakantie duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn. Dit zijn de trends die Tessa verwacht in 2019:

We kiezen vaker voor een vakantie naar minder toeristische gebieden
Als reactie op het overtoerisme kiezen steeds meer mensen voor vakantie vieren op een plek waar ze massa kunnen ontwijken. We gaan van de gebaande paden af en zoeken naar alternatieve mooie plekken. Zo riep CNN Groningen uit als beste alternatief voor de stad Amsterdam.

We doen steeds vaker iets goeds voor de bestemming
We worden steeds meer geconfronteerd met de effecten van onze vakanties. Steeds meer reizigers kiezen ervoor om iets terug te doen voor de plek waar ze te gast zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van het strand en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eco-verblijf en ervoor kiezen om geen plastic flesjes te kopen. De verkoop van treinkaartjes is de laatste tijd gestegen. Steeds meer mensen kiezen voor de trein als alternatief voor een vliegreis.

We reizen vaker in een groep
Reizen met een groep vrienden of een samengestelde groepsreis met familie worden steeds populairder. Maar er zijn ook steeds meer groepsreizen rondom een thema zoals yoga, koken, ondernemen, mountainbike of wetenschappelijk onderzoek doen.

We gebruiken vakantie om te herstellen
Op reis gaan en als herboren terugkomen, klinkt dat niet heerlijk? Verschillende reisorganisaties spelen er op in: retreats, sportvakanties of een verblijf in een hotel waar je offline bent. Er wordt ook gereisd om door moeilijke periodes heen te komen, bijvoorbeeld met een red-je-huwelijk-trip of de reis na een relatiebreuk.

Soms willen we gewoon niks doen
Veel mensen zijn na een jaar werken op zoek naar rust en ontspanning. Ze kiezen voor een hotel dat als thuis voelt en eten wat de pot schaft. In de gemeenschappelijke woonkamer leer je andere reizigers kennen.

We gaan vaker op microavontuur
Je hoeft niet altijd ver van huis te zijn om op avontuur te gaan. Steeds meer mensen kopen minder nieuwe spullen om meer geld te kunnen besteden aan ervaringen. Juist ook aan ervaringen dichtbij huis. Een roadtrip in eigen land of net over de grens, een nachtje slapen in een Tiny house, een meerdaags festival of lekker lummelen in je eigen tuin.

Bron: Tessa aan de Stegge | Beeld: Shutterstock