Nine Koepfer Zose9layqlo Unsplash

Open over afscheid: 3 onderwerpen om nu al te bespreken

Zo uitgesproken als Nederlanders zijn, zo gesloten zijn we als het over ons afscheid gaat. We praten er liever niet over met elkaar. Toch willen we wel dat het allemaal goed geregeld is als het zover is. Voor onszelf en onze dierbaren. We delen drie gespreksonderwerpen die kunnen helpen zorgen voor later weg te nemen.

In samenwerking met Monuta

Je laatste indruk

De meeste mensen weten vaak wel of ze gecremeerd of begraven willen worden. Maar ook over de rest kun je al nadenken. Wat voor sfeer past bij jou? Wordt het groot of klein? Wat voor muziek is ‘jouw muziek’? Want ook al ben je er zelf niet meer bij, een afscheid is vaak een impressie van hoe jij in het leven was. Door je uitvaartwensen te bespreken en vast te leggen, geef je op tijd antwoorden die voor je nabestaanden van pas komen bij het regelen van de uitvaart later.

Er is veel mogelijk

Een uitvaart in de kerk met een  sobere kist is allang niet meer de enige mogelijkheid. Je kunt een afscheid zo persoonlijk maken als je wil. Er ontstaan steeds meer nieuwe mogelijkheden, die misschien wel heel goed bij jou passen. Een duurzame uitvaart, een natuurbegraafplaats of wijn en tapas? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. En hoe zien jouw vrienden en familie hun afscheid eigenlijk voor zich?

Sparen of verzekeren

Een ander onderwerp dat we graag  uit de weg gaan is: geld. Maar bij een uitvaart komen kosten kijken, die niet iedereen zomaar kan betalen. Daarom heeft ruim 74% van de Nederlanders een uitvaartverzekering. Je weet natuurlijk nooit wanneer dit geld nodig is, maar de verzekering keert uit wanneer het zover is. Nu of later. Wil je liever sparen? Dat kan natuur­lijk ook. Bespreek je keuze goed met je omgeving, zodat ze weten hoe je het geregeld hebt.

Naast deze gesprekken kun je zelf al een hoop doen. Leg bijvoorbeeld jouw persoonlijke uitvaartwensen vast of sluit een uitvaartverzekering af. Ga hiervoor naar monuta.nl/sante voor meer informatie.