Mindfulness apps

Met welke mindfulness app kun je innerlijke rust en emotionele balans vinden?

Heb je een druk leven en voel je je vaak gehaast en versnipperd? Dan kan een mindfulness app je helpen om regelmatig een moment van rust te pakken. Want met een mindfulness app op je smartphone is het makkelijk om je overbelaste geest een break te gunnen en van mindfulness een gezonde gewoonte te maken.

Dankzij het groeiende aanbod van mindfulness- en meditatie-apps wordt het steeds makkelijker om een app te vinden die bij jou en jouw behoeften past. Bij het kiezen van een mindfulness app is het belangrijk dat de meditaties je aanspreken en de voice-over professioneel is, zodat je snel in een staat van diepe ontspanning komt.


Mindfulness-expert Marisa Garau geeft je hier een handig overzicht van de vier beste meditatie-apps die nu beschikbaar zijn. Maar mocht meditatie niet je ding zijn, dan heeft ze een andere handige oplossing om je toch toch kalm, gefocust en evenwichtig te voelen.


7mind

Deze populaire mindfulness app van de Duitse mindfulness-expert Jonathan Lehmann bedient maar liefst 1 miljoen gebruikers wereldwijd. Het is een slimme app met een enorme catalogus van 140 begeleidde meditaties die je helpen meer zelfvertrouwen op te bouwen, intense emoties op een natuurlijke manier te verwerken en balans in je relaties te vinden. Je kunt kiezen uit Nederlands-, Engels-, Duits- en Franstalige meditaties. De app geeft verschillende opties om mindfulness te oefenen, zoals een 7-daagse mini-training, of een dagelijkse meditatie van 7 minuten.

De 7mind app kost €11,99 per maand/€59,99 per jaar.

Meditation Moment

Ondanks de Engelstalige naam is dit een oer-Hollands product, ontwikkeld door Master Your Mindset goeroe Michael Pilarczyk. Deze app biedt het allemaal: niet alleen krijg je meer dan 100 meditaties, ingesproken door Michael’s mooie stem, maar ook meditaties voor kinderen, visualisaties en muziek. Een verrassend goede mix, want we vergeten vaak dat muziek een diep-spirituele ervaring kan geven. Het prettige van deze app is dat deze gedegen content biedt voor zowel beginners als gevorderde meditators, waardoor je niet snel uitgeluisterd raakt. Oh ja, de app biedt ook drie inspirerende luisterboeken, wat een sympathieke extra is. Deze premium opties kosten €35,99 per jaar; een instap-abonnement met 11 meditaties is gratis.

De Mindfulness App

Een van oorsprong Zweedse app die nu ook in het Nederlands beschikbaar is. De content sluit volledig aan op de standaard mindfulness-training van Jon Kabat-Zinn, en is ingesproken door Helma Ton, voorzitter van de vereniging van mindfulness trainers in Nederland en België. De app biedt dan ook de bekende bodyscan, geleide meditaties van diverse lengtes en vier stilte-meditaties, wat een gedurfde keuze is voor een mindfulness app waarin luisteren meestal centraal staat. Je mindfulness-experience wordt verder verdiept doordat je in de app reminders krijgt om gemotiveerd te blijven oefenen, en je de voortgang van je eigen meditatie-praktijk kunt bijhouden. Deze app is gratis, met de optie voor een abonnement van € 5,00 per maand.

VGZ Mindfulness Coach App

Deze app is niet nieuw maar maar blijft verreweg de beste gratis app in het Nederlands, die ook voor niet-leden van VGZ beschikbaar is. De app biedt een volledig programma van maar liefst 5 weken, waarmee je je mindfulness volledig eigen kunt maken. Je kunt daarnaast uit 50 losse, Nederlands ingesproken meditaties kiezen. Ook kun je aangeven of je liever naar een mannelijke of vrouwelijke voice-over luistert, wat een goede service is. De app biedt korte en lange meditaties. Deze flexibiliteit is ideaal omdat je zo elke dag iets aan mindfulness kunt doen, hoe vol je programma ook is.

De VGZ app is gratis.

Lees meer over de beste mindfulness app in het verdiepingsartikel op Marisa Garau’s website.

Maar wat nu als meditatie niet je ding is?

Ondanks het feit dat mindfulness-meditatie een grote vlucht heeft genomen in Nederland, blijft chronische stress een groeiend probleem. Maar liefst 1,3 miljoen werknemers in Nederland meldden vorig jaar dat zij burnout-klachten hebben, waarmee we in een heuse burnout-epidemie zijn beland. Terwijl meditatie gezien wordt als dé oplossing tegen stress en gevoelens van angst, woede of machteloosheid, zijn er in werkelijkheid maar weinig mensen die mediteren echt volhouden. En zo blijven de stresslevels ongezond hoog. Sinds alle mindfulness-apps zich uitsluitend richten op het aanbieden van meditaties, vormen deze voor velen van ons helaas geen duurzame oplossing om chronische stress aan te pakken.

Om dit probleem aan te pakken heeft mindfulness-expert Marisa Garau haar eigen unieke aanpak ontwikkeld, mindfulness-zonder-meditatie, waarmee je mindfulness leert toepassen in alledaagse taken. Met Marisa’s mindfulness hoef je geen uren van je kostbare tijd op te geven om op een meditatiekussentje te zitten — je oefent mindfulness eenvoudigweg in alles wat je toch al op een dag doet. Op deze manier houd je je stresslevels de hele dag door laag, en voorkom je stress, depressie en burnout.

>> Houd het april-nummer van Santé, dat vanaf dinsdag 21 april verkrijgbaar is in de gaten! Want daarin staat op pagina 44 een uitgebreid artikel over mindfulness!

Over Marisa Garau

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulnes platform, waar je haar gratis e-boek kunt aanvragen.

Gerelateerde artikelen