Hersenen ontspannen

Met déze tips kun je je hersenen meer laten ontspannen tijdens thuiswerkdagen

Vanaf 16 tot en met 20 november is het de Week van de (Thuis)werkstress. Met tips van de Hersenstichting die samen met psychiater, stressexpert en onderzoeker Christiaan Vinkers zijn opgesteld, kun je ervoor zorgen dat je je hersenen meer kunt ontspannen tijdens thuiswerkdagen.

Juist nu lopen werk en privé vaak door elkaar omdat velen thuiswerken. Het is soms moeilijk om dan de balans te vinden. Daarom heeft de Hersenstichting in samenwerking met Christiaan Vinkers voor jou een aantal thuiswerktips voor meer balans en meer ontspanning van de hersenen.

Lees ook:4 tips voor het creëren van een fijne thuiswerkplek

1. Kom regelmatig in beweging

Onderbreek het gestaar naar het scherm door regelmatig een ommetje te maken. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Regelmatig bewegen zorgt namelijk voor een betere stemming en vermindering van stress. Daarnaast is het goed voor je denkvermogen, bijvoorbeeld je geheugen of concentratie. Plan dan ook elke dag een ommetje in je agenda. Of organiseer af en toe een telefonische meeting, zodat je al wandelend kan overleggen. Extra tip: Loop het liefst een ommetje in de natuur; het heeft een bewezen ontspannen effect.

2. Sociaal contact is ook belangrijk

Thuiswerken en videomeetings zorgen er bij veel mensen voor dat gesprekken alleen nog maar over de inhoud gaan. De koffiemomentjes en lunchwandelingen schieten erbij in. Maar je hersenen hebben ook sociaal contact nodig om gezond te blijven. Juist nu is het belangrijk om regelmatig te kunnen praten over hoe je je voelt en wat de huidige situatie met je mentale gezondheid doet. Plan daarom af en toe een telefoontje met een collega en spreek van tevoren af om niet over werk te praten. Of start een meeting 5 minuten eerder, zodat je eerst even kan bespreken wat je in het weekend hebt gedaan. Praten over hoe je je voelt helpt. Er zijn vast meer collega’s met (te) veel (thuis) werkstress. Vraag daarom eens aan elkaar hoe het gaat en waar de ander tegenaan loopt. 

3. Sluit je werkdag af

Nu werk en privé meer en meer door elkaar heen lopen is het belangrijk je werkdag goed te plannen. Begin en stop je werkdag op vaste tijden, en zet je computer dan ook uit. Als het kan, zorg dan dat je werkplek een afgeschermde plek is waar je buiten werktijd niet te veel tijd doorbrengt. Ben je gedwongen te werken aan je eettafel? Zorg dan dat je je werkspullen aan het einde van elke werkdag uit het zicht opbergt. Zo kan je in de avond rustig ontspannen en zijn je hersenen niet met werk bezig.

Meer tips vind je op Hersenstichting.nl

Gerelateerde artikelen