kerst

Mag je baas je nu al vragen wat je plannen in december zijn?

Oké, bij de Action liggen de kerstversieringen al rijen dik. Maar buiten is het gewoon nog september. Maar hoe zit het op je werk? Mag je werkgever nu al vragen wat de plannen zijn in december?

Werkgevers willen zo vroeg mogelijk de vrije dagen en vakanties inplannen. Maar als werknemer heb je zo vlak na de zomer niet gelijk zin om aan december te denken.

Niet verplicht

Toch zijn de wensen van je werkgever niet jouw probleem. Mocht je toevallig nu al weten dat je in de kerstvakantie weg gaat, dan kun je dat zeker vertellen. Maar weet wel dat je niet verplicht bent om dat te doen. Wettelijk worden jouw vakantiedagen namelijk vastgesteld aan de hand van welke dagen jij vrij vraagt. Niet andersom.

Goedkeuren

Binnen twee weken na jouw aanvraag moet je werkgever melden of je aanvraag is goedgekeurd. Kortom: jij mag nu al zeggen dat je in december vrij wil hebben, maar andersom mag je werkgever dat nu nog niet aan jou vragen.

Reden om het wel te doen

Hoewel het dus niet verplicht is om je vakantie nu al door te geven, is het soms handig om dat wél op tijd te doen. Je werkgever mag namelijk zeggen dat je vakantie aanvraag zo laat kwam dat zij of hij die nu niet meer kan goedkeuren.

Bron: RTL NIeuws, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Virtufit roeitrainer