loslaten

Loslaten: een ongekende kracht om je unieke potentieel te ontplooien

Loslaten is een van de meest impactvolle principes van de mindfulness-filosofie omdat het een gelukkig, vervullend leven garandeert. Toch valt het niet mee om los te leren laten in een maatschappij waarin ‘Krampachtig Vasthouden’ het motto is. Laat je inspireren door het gepassioneerde betoog over loslaten van onze Santé mindfulness-expert om ook zelf de sprong naar een nieuw leven te wagen.

Uitgedoofde liefde

Regelmatig begeleid ik cliënten die wanhopig toe zijn aan een drastische verandering in hun werk, maar veel moeite hebben om hun vertrouwde carrière los te laten. Ik begrijp dat heel goed, omdat ik zelf ook jarenlang geworsteld heb met een uitgedoofde liefde voor het werk wat ik deed. Pas toen ik mindfulness ging beoefenen na burnout en een gedwongen vertrek uit mijn eigen reclamebureau, kon ik met nuchtere ogen terugkijken op die uitputtende periode in mijn leven. Eindelijk zag ik in dat het een verlammende angst was geweest die mij in haar greep had gehouden, waardoor ik mij nog jaren koppig had vastgeklampt aan een carrière die langzaam verkruimelde.

Avontuurlijke gig

Dat mijn cliënten door eenzelfde proces gaan, is niet zo verwonderlijk. We leven immers in een maatschappij waarin financiële veiligheid op een voetstuk staat. Ik begeleid mensen van net in de twintig die een avontuurlijke gig in het buitenland laten lopen en daarentegen de ‘verstandige’ keuze maken voor een vaste baan, hoe saai ook. Ze staan te trappelen om zich vast te ketenen aan een koopwoning, de bijpassende lifestyle met fotogenieke maar vluchtige vakanties, en het felbegeerde pensioen. Maar tegelijkertijd voelen zij zich leeg, emotioneel onvoldaan en ongeïnspireerd.

Slijtageplekken

Het idee van risico lopenje nek uitsteken en je hart volgen is in onze door veiligheid geobsedeerde maatschappij gereduceerd tot een romantisch concept waar geen normaal mens zich in de echte wereld aan zal wagen. En zo verdoven we gevoelens van onrust en ‘is dit het nu?’ met het gedachteloos consumeren van onzinnige producten en diensten, en schikken we ons in de benauwende veiligheid van dat ‘succesvolle’ modelleven. Maar er komt een dag dat de strategie van onderdrukken slijtageplekken begint te vertonen en de roep om vrijheid en avontuur steeds luider in je oren klinkt. Helaas weet ik uit eigen ervaring dat je je dan nog zeker een paar jaar lang prima van de domme kunt houden om dapper door te stomen on a road to nowhere.

Praktische bezwaren

Niet alleen de maatschappij zal je daarin aanmoedigen, maar ook je eigen innerlijke criticus zal er alles aan doen om je in het gareel te houden. Willem Elsschot wist dit in 1910 al prachtig te verwoorden: tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren.

Drijfzand

Mijn cliënten die toe zijn aan een ander leven, waden moeizaam rond in een drijfzandzee van allerhande praktische bezwaren. Ze piekeren zich suf hoe ze de rekeningen moeten betalen als ze van werk veranderen, of ze wel een andere baan zullen vinden, of ze hun pensioen niet in gevaar brengen, en of ze niet juist dankbaar vast moeten houden aan hun soul crushing baan — immers, hoe geweldig is het wel niet om nog steeds een baan te hebben? Ze ketenen zich stevig vast aan een caleidoscoop van angsten, eisen, verwachtingen, en gevoelens van schuld. En blijven zo, met paniekaanvallen en al, zitten in hun veilige maar dodelijk saaie leventje waarin voorspelbaarheid de scepter zwaait.

Stokoude overtuigingen

Toen ik uit mijn eigen bedrijf stapte, dacht ik ook dat het met mij gedaan was; dat het nooit meer wat zou worden; dat ik mentaal achteruit zou hollen, omdat ik niet langer in het bruisende centrum maar aan de zijlijn van de maatschappij stond. Ik kon toen niet vermoeden dat juist het loslaten van stokoude overtuigingen mij het pad naar een schitterend nieuw en uitermate vervullend leven zou wijzen. 

Vertrouwen

Maar dankzij mindfulness leerde ik mijn krampachtige vasthouden stukje-bij-beetje los te laten waardoor er opeens ruimte ontstond in mijn verstarde denken en in mijn verstikte hart. En in die ruimte kon opeens vertrouwen groeien:

  • vertrouwen dat ik meer was dan een brave, belastingbetalende productie-unit
  • vertrouwen dat ik meer was dan dit keurig aangeharkte maar betekenisloze leventje
  • vertrouwen dat ik van nature alles in mij had om een vervullend en gelukkig bestaan voor mezelf te creëren
Sieraden en accessoires - NLSieraden en accessoires - NL

Kronkelig karrenspoor

Ik begon te beseffen dat mijn hart vele malen wijzer was dan m’n domme denken dat me altijd had aangespoord om de snelweg af te razen naar meetbare maatschappelijke successen, zoals een coole carrière, comfortabele relatie, koopwoning op een toplocatie, gedegen pensioen. Opeens besloot ik om los te laten en het kronkelige karrenspoor te kiezen dat naar binnen zou leiden om mijn uitgehongerde ziel te voeden… in plaats van mijn opgeblazen ego.

Dimensie

Loslaten opent een deur naar een dimensie die je nooit hebt kunnen ervaren omdat deze door de behoefte aan veiligheid en zekerheid aan je zicht onttrokken is. Pas als je leert loslaten en al je maatschappelijke conditionering laagje-voor-laagje afpelt, zul je je ware potentieel ontdekken. Niet alleen zullen oprechte verlangens en talenten zich openbaren, maar ook zul je, diep in je hart, al het benodigde gereedschap aantreffen om je droom waar te maken: enthousiasme, doorzettingsvermogen, veerkracht, inspiratie.

GezondheidGezondheid

Geschenk

Als je bang bent voor het proces van naar binnentreden en je werkelijke ik te ontdekken, denk dan aan het wonder dat je leeft, en hoe kostbaar dit geschenk is. Is het niet veel beter om alles uit dit leven te halen, dan het uit te zitten omdat je bang bent om een verkeerde beslissing te nemen? Realiseer je dat het leven een cadeau is om je unieke spirituele energie te manifesteren, om je authenticiteit te ontgrendelen, om te groeien en te bloeien. Jouw leven is van jou en je hebt het recht om ermee te doen wat je wilt. Je bent het waard om je verlangens te onderzoeken en je talenten te ontplooien. Sterker nog: ik geloof dat precies dát de werkelijke zin van het leven is.

Meer lezen? Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over de kracht van loslaten.

Over Marisa Garau

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform.

Tip van de redactie

Apple Watch 1
Shop

Gerelateerde artikelen