Untitled Design 4

Schrijf je eigen levensverhaal

Eén van de manieren om te ontdekken wat jou drijft, is het schrijven van je eigen levensverhaal. Santé geeft 5 tips om dat verhaal ook echt op papier te zetten.

  1. Begin met brainstormen: Neem de tijd om na te denken over de belangrijkste momenten, ervaringen, mensen en lessen in je leven. Schrijf deze op in een lijst, zodat je een overzicht hebt van de belangrijkste onderwerpen die je wilt behandelen in je levensverhaal.
  2. Kies een vertelperspectief: Beslis of je je levensverhaal vanuit de eerste persoon (ik-perspectief) of de derde persoon (hij/zij-perspectief) wilt vertellen. Het gebruik van de eerste persoon kan een meer persoonlijke en intieme toon geven aan je verhaal, terwijl de derde persoon een meer objectieve benadering mogelijk maakt.
  3. Creëer een structuur: Denk na over hoe je je levensverhaal wilt organiseren. Je kunt ervoor kiezen om chronologisch te schrijven, beginnend bij je kindertijd en eindigend in het heden. Of je kunt ervoor kiezen om thematische hoofdstukken te maken, waarbij je verschillende aspecten van je leven behandelt, zoals familie, carrière, relaties, enzovoort.
  4. Wees eerlijk en authentiek: Wees niet bang om open en eerlijk te zijn over zowel de hoogtepunten als de dieptepunten van je leven. Eerlijkheid en authenticiteit maken je verhaal boeiender en kunnen lezers helpen zich met jou te verbinden.
  5. Laat het rijpen en reviseer: Het schrijven van je levensverhaal kan emotioneel en uitdagend zijn, dus wees geduldig met jezelf en neem de tijd om te schrijven en te reviseren. Laat je verhaal een tijdje rusten voordat je het opnieuw bekijkt en reviseert. Vraag ook om feedback van vrienden, familie of schrijfgroepen om je verhaal te verbeteren.

Het levenswiel

Tekst: Manon Sikkel, beeld: GettyImages

BESTEL HIER