kleding werk

Kleding op de werkvloer: 5 tips voor een succesvolle profilering

Sascha Bertus en Mirjam Hubregtse hebben zich gespecialiseerd in zichtbaarheid op de werkvloer. Ze zijn managing partners van Room to Grow, een klein en persoonlijk trainingsbureau en schrijven elke maand een blog voor Santé over hoe je je zichtbaar kunt maken op de werkvoer. In deze blog schrijft Sascha over kleding op de werkvloer.

 

De rol van kleding op de werkvloer is, (ja echt waar!), om je professionaliteit en kundigheid te onderstrepen. Sterker nog: de kleding die je draagt, is wat je omgeving als eerste ziet als je binnenkomt en heeft dus veel invloed op de indruk die je maakt. Met deze tips zet je jouw kleding in als strategische tool om jezelf succesvol te profileren op de werkvloer.

Tip 1: Creëer je eigen zakelijke basisgarderobe

Selecteer items die goed werken bij jouw figuur en die onderling goed te combineren zijn. Zo creëer je een garderobe die bestaat uit items die je op verschillende manieren combineert tot outfits waarmee je in elke situatie goed gekleed voor de dag komt.

Tip 2: Toets het totaalplaatje

Naar foto’s kijk je objectiever dan wanneer je voor de spiegel staat. Maak daarom foto’s van jezelf in verschillende outfits. Leuk klusje voor een regenachtige zondagmiddag. Met deze top-tot-teen-foto’s toets je het totaalplaatje. Print ze uit en hang ze op je kastdeur zodat je voortaan ’s ochtends snel en makkelijk de outfit kiest die past bij de afspraken van die dag.

Tip 3: Wees duidelijk en consistent

Het is belangrijk dat de keuzes die je maakt passen bij jou én de zakelijke omgeving. Variëren mag, maar te grote variaties in stijl, bijvoorbeeld de ene dag een strak pak en de volgende dag een romantische Ibiza-jurk, werken averechts: voor anderen is het dan niet duidelijk wie je bent en wat ze van je kunnen verwachten.

Tip 4: Verzorgde uitstraling

Het lijkt een open deur, maar omdat het zo belangrijk is, noem ik het toch: zorg ervoor dat jij en je kleding er verzorgd uitzien. Dat wil zeggen: passend, schoon en netjes. Want wat zegt het over jou en jouw kwaliteiten wanneer het er onverzorgd uitziet?

Tip 5: Digitale visitekaartje

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, ook online. Jouw online profielen zijn jouw digitale visitekaartje. Gebruik dezelfde foto of foto’s uit dezelfde serie voor al je online profielen. Investeer daarbij in een professionele profielfoto. Daarmee laat je zien dat jij de zaken professioneel aanpakt.

Make it work!

Sascha Bertus

Over Sascha en Mirjam

sascha mirjam

Elke maand lees je op Sante.nl een blog over zichtbaarheid op de werkvloer, afwisselend geschreven door Sascha Bertus en Mirjam Hubregtse. Het duo heeft zich gespecialiseerd in zichtbaarheid op de werkvloer en is er voor die mensen die te horen krijgen dat ze zichzelf eens wat zichtbaarder zouden moeten maken. Juist die mensen houden er helemaal niet van om in de spotlights te staan en zichzelf op de borst te slaan en lopen daardoor sneller vast in hun carrière. Sascha Bertus is auteur van Verpak je Succes! en Mirjam Hubregtse is auteur van Profileren zonder Opscheppen.

De auteurs zijn ook managing partners van Room to Grow, een klein en persoonlijk trainingsbureau dat zich door haar specialisme mag scharen tussen de ‘grote jongens’ in de opleidingsprogramma’s van grote banken en diverse multinationals.

Gerelateerde artikelen