Kakeibo

Kakebo: de Japanse kunst van het sparen

Zoals opruimgoeroe Marie Kondo ons leerde om ons huis grondig te reorganiseren, zo leert Kakebo je om je financiën te organiseren. De basis is niet anders dan andere omgaan-met-geld-methodes. Keurig bijhouden van je inkomsten en uitgaven moet ook hier. Maar bij Kakebo is het belangrijk dat je dat met pen en papier doet. Met pen…

Zoals opruimgoeroe Marie Kondo ons leerde om ons huis grondig te reorganiseren, zo leert Kakebo je om je financiën te organiseren. De basis is niet anders dan andere omgaan-met-geld-methodes. Keurig bijhouden van je inkomsten en uitgaven moet ook hier. Maar bij Kakebo is het belangrijk dat je dat met pen en papier doet.

Met pen en papier

Hoewel er heel veel super handige apps bestaan om je uitgaven bij te houden, predikt Kakebo dat je het rustig zelf opschrijft en erbij stil staat wat je precies hebt uitgegeven. Een beetje zoals ‘journaling’ kun je er een mooi boekje van maken. 

Klik hier

Vier vragen die je jezelf elke maand moet stellen

Begin elke maand met het beantwoorden van vier vragen en schrijf de antwoorden op:

  1. Hoe veel geld heb ik tot mijn beschikking?
  2. Hoe veel geld wil ik sparen?
  3. Hoe veel geef ik uit?
  4. Hoe kan ik beter met geld omgaan?

Maak vervolgens een berekening van hoe veel geld je op je rekening krijgt en kijk welke vaste uitgaven je elke maand hebt. Hoewel Kakebo wil dat je dat met pen en papier doet, ben ik zelf toch echt fan van een Excel-sheet op de computer. Door rijen toe te voegen of weg te halen kan ik dan heel makkelijk nieuwe uitgaven toevoegen of overbodige weghalen.

Vaste uitgaven per maand

Het is heel makkelijk om vaste uitgaven over het hoofd te zien. Een jaarabonnement op een tijdschrift of lidmaatschap van de bibliotheek zie je soms makkelijk over het hoofd. Gebruik daarom je bankafschriften van een heel jaar en noteer al je vaste uitgaven. Daar waar je iets per jaar betaalt, deel je het door twaalf. Noteer ook de kleinste bedragen, zoals de paar euro die je per maand aan de bank betaalt om een rekening te hebben.

Budget

Schrijf op wat je per maand binnen krijgt en haal daar alle vaste lasten vanaf. Heb je wisselenden inkomsten, maak dan een schatting van je netto jaarinkomen en deel dat door twaalf.

Het klinkt simpel en dat is het ook. Toch hebben de meeste mensen geen idee van wat ze per maand uitgeven.

Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven is hetgeld dat je maandelijks kunt uitgeven. Schrijf op wat je wil uitgeven aan boodschappen, kleding, benzine, vakantie etc. en schrijf op hoe veel geld je wil sparen.

Sparen

Sparen gaat het makkelijkst als je regelmatig kleine beetjes opzij zet, en als je een doel hebt. Hou je geen geld over om opzij te zetten, kijk dan bij je uitgaven of je ergens op kunt besparen.

Uitgaven

Alles wat je elke maand uitgeeft schrijf je in je boekje. Maak vier categorieën.

  1. Noodzakelijk (eten, kleding)
  2. Leuk (sport, uit eten, reizen)
  3. Cultuur (bioscoop, boeken, theater, muziek)
  4. Onverwacht (autoreparatie, dierenarts, tandarts)

Tot zo ver is het best veel werk, maar dan komt Kakebo met de belangrijkste opdracht: schrijf op waarom je deze uitgave deed. Was het een impulsaankoop? Wilde je dit al heel lang hebben? Wilde je jezelf belonen?

Een Kakebo journal is eigenlijk een dagboek voor je financiën. Door op te schrijven waar om je sommige dingen koopt, krijg je ook inzicht in waar je geld naartoe gaat. Ga je online kopen als je stress hebt? Gaat je geld op aan kleine dingen die bij elkaar toch veel geld kosten? 

Eind van de maand

Aan het eind van de maand bekijk je in welke categorie je het meeste geld hebt uitgegeven en waarom. Je kijkt ook nog naar de doelen die je aan het begin van de maand had opgeschreven. En vraagt je af of je die doelen hebt gehaald? Inzicht in je uitgavepatroon is de basis van elk ‘personal finance’ succes. Kakebo is daar de mindfulness-versie van. 

Tekst: Santé online, beeld GettyImages

Boeken waarin kakebo wordt uitgelegd zijn er ook, uiteraard:

Kakebo, The Japanese Art of Saving Money: Discover the path to balance and calm

BESTEL HIER

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier