Placeholder

Hoe kun je deze feestmaand voedselverspilling tegengaan?

Wist je dat we in december maar liefst 124 miljoen euro aan eten verspillen? Dat is toch zonde! Met deze tips kun je in deze feestmaand voedselverspilling tegengaan.

 

In december is er voedsel in overvloed. Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels hebben de heerlijkste aanbiedingen en wij, de consument, halen van alles en nog wat in huis om onze gasten te verwennen. Maar wist je dat:

  • Een op de drie Nederlanders gooit met kerst liever eten weg dan dat zijn gasten iets tekortkomen.
  • De helft van de Nederlanders koopt te veel eten voor Kerstmis.
  • Nederland gooit tijdens de kerstdagen voor 124 miljoen euro weg.
  • 14 procent voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. Kerst is namelijk een feest van bezinning.
  • 30 procent van al ons eten tijdens kerst belandt in de prullenbak.

Lees ook:Zo maak je je leven een beetje groener

Campagne tegen voedselverspilling

Het bananenbrood SUNT startte deze week een bijzondere campagne om onze aandacht te vestigen op de voedselverspilling in de decembermaand: ‘voedsel is goud waard’.

Zo is hun bananenbrood gemaakt van bananen die te groot, te klein te rijp zijn of anders worden weggegooid.

Tips

Maar er zijn natuurlijk heel veel andere manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Hier zijn 10 tips die het bananenbroodmerk heeft bedacht:

  • Kies in de supermarkt voor producten die zijn gemaakt van ‘gered’ voedsel. Kies bijvoorbeeld voor de soepen van Soupalicious, of de ketchup van Ketchup Project of voor Thijsthee.
  • Sla je slag met de befaamde 35% kortingssticker. Kun je er nog net even iets lekkers van maken voordat het wordt weggegooid.
  • Zorg dat je genoeg bakjes in huis hebt om restjes te kunnen invriezen.
  • 2 voor de prijs van 1, hoe verleidelijk is dat? Maar als die tweede uiteindelijk in de prullenbak belandt, is dat natuurlijk zonde. Vraag je dus echt af of je er twee nodig hebt, en of je het gaat gebruiken voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken.
  • Koop eens wat vaker bevroren voedsel. Want wist je dat bevroren groente dezelfde voedingswaarde heeft als verse groente?
  • Zet je koelkast op 4 graden: eten blijft langer goed en bacteriën krijgen minder kans bij de juiste koelkasttemperatuur.
  • Houd in de gaten waar je wat bewaart in de koelkast. Zo voelt groente zich thuis in de groentenbak, maar dat geldt niet voor alle groenten. Zo kun je avocado’s beter buiten de koelkast bewaren.
  • Heb je plannen voor een gourmetavond met kerst? Zet dan niet alles meteen op tafel, maar verdeel het in porties. Wat niet opgaat, staat in de koelkast en kun je voor een volgende keer gebruiken.
  • Ga je buiten de deur eten met kerst? Neem een bakje mee. Die kun je als doggy-bag gebruiken. En hup geen schaamte. Je moet maar zo denken dat je de kok geen groter compliment kunt geven. Het eten was namelijk zo lekker dat je de restjes mee naar huis wilt nemen!
  • Wil je ervoor zorgen dat je gasten niets tekortkomen en wil je dus wat extra’s in huis halen? Zorg ervoor dat je houdbare producten in huis haalt, zoals houdbare pathé, toastjes en noten.

Gerelateerde artikelen