Eerst hulp bij boodschappen doen
23 november 2019
Heb je je winkelkar volgeladen met gezonde en duurzame boodschappen, blijkt niet alles zo goed als je dacht. Hoe weet je nu wat je wel en beter niet kunt kopen?
Kopen
Natuurlijke vleesvervangers
Vlees eten is niet noodzakelijk: eieren, peulvruchten, soja en noten zijn prima vervangers. Voor vleesvervangers met kaas is weliswaar geen dier gestorven, maar een duurzame keuze zijn ze niet. Ze hebben een dubbel zo hoog klimaatbelasting als vleesvervangers zonder kaas.
Peulvruchten
Peulvruchten vormen een milieuvriendelijke bron van eiwit (net als noten, quorn en tofu), aldus Milieu Centraal. Er komt geen uitstoot van broeikasgassen door mest of het verteren van voedsel bij kijken. Ook zijn ze makkelijk te telen en lang houdbaar, wat weinig verspilling betekent.
Eieren
Eieren zitten vol hoogwaardige eiwitten, vitaminen en goede voedingsstoffen en hebben een laag klimaatbelasting. “Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je kiest”, aldus onderzoekjournalist Loethe Olthuis, “maar je biologische eieren of de exemplaren van Rondeel of Kipster zijn wat diervriendelijkheid betreft de beste keuze.”
Niet kopen
Quinoa
Quinoa werd tot voor kort gepromoot als ‘superfood’ en duurzaam alternatief voor vlees, vanwege de plantaardige eiwitten die het bevat. De populariteit van quinoa leidde tot voedingsproblemen in Peru. Doordat het wordt ingevlogen, is quinoa geen duurzamere keuze dan vlees. En qua voedinsgwaarde kun je beter kiezen voor havermout.
Krentenbollen
Tenminste, niet kopen bij wijze van gezond ontbijt. Rozijnen zijn erg suikerhoudend. Dat suiker uit een natuurlijke bron komt en niet kunstmatig is toegevoegd, maakt niet uit: je lichaam herkent suiker gewoon als suiker.
Harde kaas
Om kaas te maken is veel land, energie en melk nodig, en de broeikasuitstoot is hoog. Harde kazen moeten bovendien maanden rijpen. Wil je toch kaas eten, ga dan voor zachte, jonge kaas als mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread.
Granola
Granola met noten en zaden klinkt heel gezond, maar de variant uit de supermarkt bevat veel suiker. Het is gezonder om je eigen granola te maken of een basishavermout of -muesli te kopen. Minder spannend, wel gezonder.
Meer tips
Bewerkt of onbewerkt vlees, e-nummers-, betrouwbare keurmerken, vers of vries… In het november-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, vind je veel meer tips om je wegwijs te maken in de supermarktjungle.
Bron: Santé november 2019, Tekst: Kim van der Meulen