films

Dit is waarom sommige mensen bang zijn voor horrorfilms en andere niet

De een vindt het leuk om naar een horrorfilm te kijken en de ander zit liever verstopt achter een kussen. Behoor jij tot de groep die snel weg loopt bij een enge film? Dan heeft dat te maken met deze reden.

 

Een spannende film brengt een fysieke reactie in ons lichaam teweeg. Je krijgt een energie boost en je hartslag schiet omhoog. Als je kickt op deze energie, kan je hetzelfde gevoel ervaren als na een intense yogaklas. Anderen kunnen paniekaanvallen ervaren, omdat ze het gevoel hebben dat ze de controle over hun lichaam verliezen. Mensen met een hoge sensitiviteit zijn extra gevoelig voor prikkels. Zij kunnen dan ook heftig reageren op schokkende beelden.

Lees ook: ’17 romantische films op Netflix’

Invloed van je kindertijd

Je reactie op een horrorfilm heeft veel te maken met wat je in je kindertijd hebt doorgemaakt. Heb je een positieve ervaring gehad met een spannend moment? Dan zullen spannende ervaringen niet tot angst leiden. Je bekijkt spannende beelden door een andere bril en beleeft er plezier aan. Heb je op jonge leeftijd een enge horrorfilm gezien of zat je in een achtbaan terwijl je dit helemaal niet durfde? Dan is de kans groot dat dit later grote impact heeft op hoe je tegenover spannende films staat.

Connectie

Er zijn mensen die dol zijn op horrorfilms, omdat ze een bepaalde connectie voelen met mensen waarmee ze de film bekijken. Een enge film kijken met andere kan ervoor zorgen dat mensen dichter naar elkaar toe groeien. Bekend is dat stress sociale banden kan versterken, zeker als je al een sociale connectie met iemand hebt. Samen met vrienden een spannend moment beleven, kan voor diepgaande herinneringen zorgen.

Na de film

Als je een horrorfilm hebt gekeken kan dit ook leiden tot meer aantrekkingskracht naar het genre. Bij het kijken van enge films versnelt de ademhaling en gaan de bloeddruk en de hartslag omhoog. Sommige mensen vinden dit een prettig gevoel en kijken dan ook graag weer een nieuwe film. Let wel op als je geen goede emoties ervaart bij het kijken van een horrorfilm. Sla het volgende griezelavondje dan over en kies voor een comedy of roman.

Bron: hln.be

Gerelateerde artikelen