tips vliegangst

7x handige tips als je vliegangst hebt

Begint je hart sneller te kloppen bij de gedachte aan een vliegreis? En dan bedoelen we niet van opwinding, maar door de angst… Wij geven tips om je vliegangst onder controle te krijgen.

1. Bereid je goed voor

Als je gehaast op het vliegveld aankomt, twijfelt of je al je spullen hebt ingepakt en gestrest bij de gate aankomt, leg je geen ontspannen basis voor de vliegreis en speelt je vliegangst waarschijnlijk meteen op. Bereid je reis goed voor en probeer je op het vliegveld nog even te ontspannen.

2. Focus je op hoe veilig vliegen is

Vliegen is veiliger is dan thuisblijven. De kans dat je bij een brand in huis overlijdt, zou groter zijn dan dat je omkomt bij een vliegtuigongeluk. Het is een feit dat vliegen de veiligste manier van reizen is. Houd dat in je achterhoofd.

3. Verdiep je in vliegtuigtechniek

Sommige mensen kunnen hun angst beter onder controle houden als ze verstand van zaken hebben. Geldt dat ook voor jou? Verdiep je dan eens in hoe een vliegtuig werkt.

4. Leid jezelf af

Ben je bang tijdens het opstijgen? Leid jezelf op dat moment af door te lezen of een puzzel te maken. Luister muziek, slaap, praat met je reisgenoot. Doe er alles aan om niet aan het vliegen te denken.

5. Let op je ademhaling

Lees hoe je je kunt ontspannen door middel van je ademhaling. Door goed te ademen kun je jouw vliegangst een beetje onderdrukken.

6. Kies de kortste route

Het is mooi als je geld kunt besparen op je vliegticket door een vlucht met een overstap te boeken. Toch kun je als je vliegangst hebt beter overwegen wat extra te betalen voor een korte en direct vlucht.

7. Zoek hulp voor je vliegangst

Er worden verschillende cursussen tegen vliegangst gegeven. De cursussen zijn helaas best prijzig. Een goedkopere optie is het boek van piloot en psycholoog Lucas van Gerwen. Lucas heeft goed nieuws: vliegangst is heel goed te overwinnen. In zijn boek Over vliegangst en hoe je ervan afkomt, vertelt hij hoe je dat aanpakt.

Beeld: Shutterstock