Sex Balloon 1000x1440

Lezen: Zinderend leven van Jolien Spoelstra

Heb jij het eigenlijk wel écht naar je zin tussen lakens? Seksuoloog Jolien Spoelstra weet er alles van en helpt je seksleven naar nieuwe hoogtepunten in haar debuut Zinderend leven.

Jolien kennen we natuurlijk van haar vermakelijke columns in Santé, waarin ze ons meeneemt in haar praktijk en prangende sekskwesties verslaat. Niemand hoeft namelijk gebukt te gaan onder een middelmatig seksleven, vindt Jolien. In haar nieuwe boek Zinderend leven deelt ze verrassende feiten en fabels over seks, bespreekt ze de meest voorkomende seksuele problemen én helpt ze je in touch te komen met je lijf en verlangens.

Zelf doen

We lopen allemaal weleens tegen ongemakkelijkheden aan in bed. Of het nu gaat om een gebrek aan zin, mentale blokkades of fysieke pijntjes: seks hoort leuk te zijn maar er kan nogal wat aan misgaan. De meest voorkomende seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen, minder zin, moeite met klaarkomen en opnieuw vertrouwen na vreemdgaan, hebben volgens Jolien vaak een onderliggend thema. ‘Zin hebben’ is bijvoorbeeld een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Het onderscheid hiertussen maken, zorgt ervoor dat je beter weet waarom je zin in seks even op een laag pitje staat. En vooral wat je eraan kunt doen. Want als één ding duidelijk wordt uit dit boek, dan is het dat je héél veel zelf in de hand hebt als het op een leuk seksleven aankomt. Een hele verademing!

Wist je nog niet

Bij veel seksweetjes sta je gewoon niet zo stil, al klinken ze logisch, zo blijkt uit Zinderend leven. Ben jij je bijvoorbeeld bewust van het praktische nut van vrouwelijke opwinding? Het lichaam bereidt zich op deze manier voor op penetratie. De vulva zwelt op als een soort stootkussen en wordt vochtig, en de baarmoeder kantelt zodat er meer ruimte ontstaat. Als je niet opgewonden bent, is je lijf dus niet klaar voor penetratie. Glijmiddel is dan een oppervlakkige quick fix, maar niet bepaald ‘het echte werk’ voor een fijne en pijnloze vrijpartij.

Ook hebben veel vrouwen een ‘responsief verlangen’, legt Jolien uit. Dat betekent dat je niet spontaan opgewonden raakt, maar seksuele prikkels nodig hebt om zin te krijgen. Mannen hebben vaker een ‘spontaan verlangen’, waardoor ze soms van het één op het andere moment ready to go zijn. Weten hoe je (zonder schaamte!) seksuele prikkels opzoekt, is dus een handige skill op weg naar een leuker seksleven. Zo zorgt Jolien met haar boek voor nog veel meer aha-momenten.

Beetje tragisch, maar wel nodig

Zinderend leven is positief en bemoedigend, maar ook een beetje tragisch. De problemen waar vrouwen tussen de lakens mee stoeien worden lang niet altijd gehoord of gezien, en soms zelfs als ‘normaal’ beschouwd binnen de relatie. Zo ervaart Claudette seks vooral als ‘doorbijten’, omdat ze ondanks pijn bij het vrijen haar vriend niet wil teleurstellen. Jaya is haar hele leven zó bang gemaakt voor ‘de ontmaagding’, dat penetratie vanwege pure stress niet lukt. En dan is er nog Alike, die zich na het krijgen van haar dochter niet meer sexy voelt en zich afvraagt of moeders überhaupt nog wel sensueel mogen zijn. Oftewel: er speelt zich behoorlijk wat af achter gesloten slaapkamerdeuren. Het goede nieuws is dat met een beetje kennis en kunde je je seksleven gewoon weer op de rit krijgt. Dat maakt Zinderend leven niet alleen vermakelijk en informatief, maar ook nodig.

Tekst: Emma Verweij

Lezen

Over een leuker seksleven gesproken… Ken je deze al?