Dating Woman Couch 1000x1440

Lezen: Wat je moet doen om niet alleen dood te gaan van Logan Ury

Vrees jij weleens dat de liefde niet voor jou is weggelegd? Onzin. Datingexpert Logan Ury legt je aan de hand van de wetenschap, praktische tips én de menselijkheid uit hoe je duurzame liefde vindt.

De wereldberoemde wetenschapper turned datingcoach Logan Ury leert mensen hoe ze succesvol kunnen daten. In haar boek Wat je moet doen om niet alleen dood te gaan (Kosmos) maakt ze korte metten met het idee dat je grote liefde vinden iets is dat je gewoon overkomt. Fantastische relaties worden opgebouwd, niet ontdekt, drukt Ury ons op het hart. Volgens haar is een duurzame relatie vinden en houden een serie van goede keuzes maken. Doe je dit niet, dan val je steeds in hetzelfde ongezonde patroon.

De wetenschap van liefde

Hoe dit zit, legt Ury uit aan de hand van de gedragswetenschap, iets waar zij als Harvard alumnus bergen kaas van gegeten heeft. Het is daarbij nadrukkelijk niet haar bedoeling om de liefde te hyperrationaliseren: we zijn geen supercomputers die alle mogelijke matches berekenen. Wél moeten we af van het idee dat het vinden van de liefde een magisch fenomeen is waar we geen enkele grip op hebben. Daarom is het belangrijk dat je je patronen leert herkennen.

Ury merkt in haar praktijk dat we vaak blinde vlekken hebben op datinggebied, gedragspatronen waarvan we niet weten dat we ze hebben en het vinden van een duurzame liefde in de weg staan. Ze heeft de meest voorkomende blinde vlekken in categorieën geplaatst: de romantiseerder, de maximaliseerder en de twijfelaar. De romantiseerder streeft een perfect plaatje na, een fantasie, en heeft daarom onrealistische verwachtingen van een relatie. De maximaliseerder is op een missie om de ware te vinden en zet alles op alles om honderd procent de goede keuze te maken. De valkuil hiervan is dat je onrealistische verwachtingen van een partner creëert voor jezelf. Dan is er de twijfelaar, die de kat uit de boom kijkt en streng is voor zichzelf: de twijfelaar wil ‘goed genoeg’ zijn voor een relatie.

Magische daadkracht

In Ury’s boek ontdek je hoe je bewuste keuzes kunt maken in de liefde, zonder de magie te verliezen. Naast dat je de wetenschap leert achter ons relationele gedrag, deelt Ury praktische oefeningen om je datingskills op te krikken. Zo leer je een betere gesprekspartner worden door open vragen te stellen, ontdek je wat je dealbreakers zijn en leer je het gezonde alternatief van ghosten. Voor degenen die de hoop op liefde hebben opgegeven heeft Ury een hoopvolle boodschap: “In een wereld van doelbewuste liefde ontwerp je je leven, houd je jezelf verantwoordelijk, ben je eerlijk tegen jezelf over wie je bent en wat je wilt en stel je je koers bij als dat nodig is. Fantastische relaties worden gecreëerd, niet ontdekt. Je kunt de relatie van je dromen opbouwen.”

Wat je moet doen om niet alleen dood te gaan door Logan Ury (Nederlands Paperback 9789021586038, 2022, Kosmos)

Boek Logan Ury Ad 1

Tip

Satifyer Ad
Shop