lezen

Lezen is gezond

Lezen is gezond. Het verlaagt je stress, verbetert je geheugen, vergroot je inlevingsvermogen en je leeft er ook nog langer door. En dit zijn 3 van de populairste boeken van dit moment.

Lezen is gezond, zo blijkt uit onderzoek. Lezen vermindert stress en verlaagt je bloeddruk. Het blijkt dat slechts zes minuten lezen per dag je stressniveau al voor tweederde kan verminderen. Al mag je natuurlijk wel langer lezen dan zes minuten.

Je geheugen

Een ander voordeel van lezen is dat het je geheugen verbetert en het vermogen om analytisch te denken. Als je leest ben je namelijk maar met één ding bezig, en vindt je brein fijn. Bovendien zorgt lezen voor een grotere woordenschat en stimuleert het je inlevingsvermogen. Boeken bieden ramen en spiegels. Ramen op de buitenwereld en spiegels voor jezelf. Als je een boek leest waarin je jezelf herkent, maakt je lichaam stoffen aan waardoor je je prettiger voelt.

Je leeft langer

Uit Amerikaans onderzoek werden volwassenen van 50 jaar en ouder gevraagd hoe vaak ze lazen en daarna werden ze twaalf jaar lang gevolgd. Lezers hadden 17 procent minder kans om vroeg te overlijden. De mensen die meer dan 3,5 uur per week lazen, verlaagden hun kans op voortijdig overlijden met zelfs 23 procent.

Lezen is leuk

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat lezen leuk is. Als je tenminste een boek leest dat je als leuk ervaart. In Santé geven we elke maand tips over fijne boeken. Hier een paar tips, de meest gelezen boeken op dit moment.

Leestips

Scherm­afbeelding 2023 02 13 Om 10.33.50

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Waneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

KLIK HIER
Scherm­afbeelding 2023 02 13 Om 10.34.49

In dit persoonlijke boek onderzoekt de bekende Belgische psychiater Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden.

KLIK HIER
Scherm­afbeelding 2023 02 13 Om 10.36.06

In 1944 kan Florence niet omgaan met het verlies van haar gesneuvelde man. In 1988 heeft Max terugkerende dromen over het slagveld. In 1995 ontvangt Florence een brief van Max.

KLIK HIER

Tekst Manon Daelmans, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop