valentijnsdag liefde

Kun je (echt) ziek zijn van verliefdheid?

Het korte antwoord is: ja, dat kan. We leggen het je graag een beetje beter uit.

Aaah, de vlinders in je buik. Het rozige gevoel in je hoofd. De wereld is op slag mooier. En jij en je nieuwe lief kunnen niet van elkaar afblijven. Toch zijn er zat mensen die zich ook een beetje ziek kunnen voelen van verliefdheid. En dat zit zo.

Stresshormoon

Als we hevig verliefd zijn, maken we meer cortisol aan, tot wel 1,5 keer meer. Cortisol is bekend als het stresshormoon. Het zorgt ervoor dat we een hogere staat van alertheid hebben, maar maakt ons ook behoorlijk moe, zorgt ervoor dat we minder trek hebben in eten en doet ons ook nog eens slechter slapen. Bovendien zakken je serotoninelevels aantoonbaar als je verliefd bent, wat nervositeit en zelfs somberheid kan veroorzaken. Gekke combi misschien, zó dolverliefd en dan een tikkie somber, maar wel te verklaren dus.

Lees ook: ‘4x erogene zones bij een vrouw

Oerdrift

Wetenschapsjournalist Bas Kast meent dat ons systeem ons als het ware ‘straft’ en ‘beloont’. Evolutionair gezien niet zo vreemd, we zijn immers gemaakt om ons voort te planten. En als je dan die partner hebt gevonden waar je je aan hecht, is het ‘de bedoeling’ die vast te houden en er kindjes mee te maken. Nog even los van of je dat ook wilt als moderne en zelfbewuste vrouw anno 2021. Onze hormoonlevels maken ons down en onrustig als we niet bij onze nieuwe vlam zijn. En belonen ons juist met euforische gevoelens als we wel samen zijn. Een en ander gaat overigens vooral op voor mensen die truly in love zijn. Je one-night-stand is meestal van minder grote invloed op je hormoonhuishouding.

Bron: Liefde en Relaties, Bas Kast, DVHN. Beeld: Getty Images

Gerelateerde artikelen