Untitled Design 6

Inge belandde voor een derde keer in een burn-out

Snel willen herstellen van een burn-out is een van de redenen waarom je herstel langer duurt dan je wilt. Van het moment van ziek melden tot weer beter zijn. Moet kunnen met een maandje rustig aan doen toch? Inge kreeg zelf drie keer een burn-out en legt het uit.

‘Het kon niet meer. Ik kon niet meer. Al zou ik willen, mijn lichaam stagneerde. Ik kreeg mijn ene been met moeite voor de andere en kon niet meer voor mijn kinderen (destijds 1 en 3 jaar) zorgen. Als kleine humpies liepen ze rond mijn bed en ik kon niet bedenken wat ik met ze moest. Een soort van verlamd leek ik wel. Op een bizarre manier. Waar het in mijn hoofd doordenderde, trapte mijn lichaam op de noodrem.’

‘Even rustig aan doen en dan ben ik er wel weer.’ Aan die hoopvolle gedachte hield ik me niet meer vast, want dit was inmiddels de derde keer dat ik in een burn-out was beland. 

Ik wist dat ik iets miste. 

Het kon niet zo zijn dat ik het hier maar mee moest doen. Er was meer voor nodig om niet meer in zo’n donker gat te vallen. Alleen tijd nemen is niet voldoende. Alleen bewegen ook niet. En alleen in mijn verleden graven ook niet. En dat dieptepunt werd een inzicht dat ervoor heeft gezorgd dat ik me ben gaan verdiepen in meer dan waar je naartoe wordt verwezen via de huisarts. 

DierDier

Ik ben me gaan richten op mezelf in zijn totaliteit en wat een lichaam nodig heeft om te kunnen herstellen. Je lichaam is hartstikke slim, maar dan moet je wel weten wat hij bedoelt en wat je kan doen om te geven wat hij nodig heeft om te herstellen en lekker energiek te kunnen zijn. 

Er is veel meer voor nodig

En dit is veel meer dan alleen maar rust nemen en met iemand praten. Denk aan: Waar voed jij jezelf dag in dag uit mee? Waar gaat je energie van stromen? Waar word je enorm enthousiast van? Blijf je wel bij jezelf of laat je je leven volgens wat moet en wat anderen van je verwachten? Met wie omring jij je? Waar vul jij je kostbare tijd mee op?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Nu kan ik al jaren met het volste vertrouwen zeggen dat ik nooit meer zo diep zal vallen. Daar ken ik mezelf en mijn lichaam te goed voor. Tuurlijk ervaar ik echt nog wel eens uitdaging, maar omdat ik vertrouwen heb in mezelf en weet wat ik kan doen, val ik terug op mezelf en dat is enorm waardevol.

Terugvallen ondanks meerdere trajecten

Alle ervaring en kennis die ik toen heb verzameld (en nog steeds aan het verzamelen ben, want zolang je leeft leer je en zolang je ervoor open staat groei je) is samengekomen in een coachprogramma. 

Bijna elke vrouw die bij mij komt heeft al meerdere trajecten doorlopen, is naar een psycholoog geweest, heeft de GGZ bezocht, maar valt na een tijdje terug in dezelfde valkuilen.

Stuk voor stuk vinden ze bij mij wel alle puzzelstukjes die ervoor zorgen dat ze weer vertrouwen en hoop krijgen. Ze herstellen niet alleen volledig van burn-outklachten, maar zijn zich zelfs nog veel beter dan daarvoor gaan voelen. 

Hoe dit komt? 

Bij het herstellen van een burn-out is het essentieel dat er aandacht wordt gegeven aan jou als persoon. Jij bent de basis. Heb jij je basis, het fundament, niet stevig staan, dan val je met tegenslagen om. 

DierDier

Jij bestaat uit meerdere onderdelen. Fix je daar maar een onderdeel van, bijvoorbeeld je mindset of geef je aandacht aan mindfulness, dan blijven er andere belangrijke onderdelen achterwege. Die blijven een tekort ervaren, waardoor dat ene gefixte onderdeel de kar moet trekken wat logischerwijs niet voor de lange termijn lukt, met de welbekende terugval als gevolg. 

Dit is vreselijk frustrerend, want je hebt voor je gevoel al iets gedaan om het te fixen. De stap naar hulp wordt steeds lastiger en je komt in een fase waarin je denkt: ‘Misschien moet ik het maar accepteren.’

Je kan jouw gezondheid en geluk zien als het bouwen van een huis. Begin je met het metselen van de muren op mul zand, leg je er een dak op en richt je het leuk in, dan weet je zeker dat je huis met de 1e de beste windvlaag in elkaar zakt. 

Leg je wel eerst een goede fundering en ga je dan je huis bouwen en leuk inrichten, dan heb je iets staan wat een storm kan doorstaan en heb je er voor altijd veel plezier van.

Bouw een fundament

Zo werkt het met jou als mens ook. Leer jij jezelf goed kennen (het fundament), weet jij hoe je lichaam werkt en stuur je bij als je lichaam de eerste signalen geeft als er ergens een tekort dreigt, dan kan je die aanvullen, waardoor jij blijft staan. Dan ben je alles aan het fixen en onderhouden en loop je niet steeds achter de feiten aan.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Mocht je je herkennen in de regelmatige terugvallen en heb je het gevoel dat je iets mist waardoor je herstel stagneert? Zie dat als een uitnodiging om aandacht te gaan geven aan jou zelf als persoon in zijn totaliteit. 

Een auto rijdt ook voor de long run het beste als alle onderdelen goed up to date zijn. Vervang je alleen de banden, maar bezuinig je op de motor, dan sta je ook elke keer met pech aan de weg. Onderhoud je alle onderdelen, dan rij je veel langer en met veel plezier ☺

Meer weten? 

Benieuwd welk onderdeel bij jou achterblijft en aandacht nodig heeft? Volg Self Care Coach Inge Mol op Instagram of luister haar podcast

Tekst Inge Mol, self care coach, beeld: GettyImages

Leestip

burn-out
BESTEL HIER

Tip van de redactie

FLOW zerowaste biologische shampoo bar
Flowshampoobar
Shop