doorgaan of opgeven

Hoe weet je of je moet doorgaan of opgeven? Hier lees je vier overwegingen

Op social media wemelt het van de jubelverhalen van succesvolle mensen over dromen najagen, doorzetten en vooral niet opgeven om je doel te bereiken. Maar worden we daar wel gelukkig van? Brengt opgeven soms niet juist meer rust en acceptatie?

Opgeven of doorgaan? Lees hieronder vier overwegingen.

Vraag je af of datgene waarvoor je je inspant wel bij je persoonlijkheid, talenten en passies past.
En hoe haalbaar is je doel eigenlijk? Psycholoog Josje Smeets: “Past jouw partner wel bij jou als mens? Komt in die baan jouw organisatietalent wel tot uiting? Is jouw doel om tien kilo af te vallen wel haalbaar met jouw lichaamsbouw? Zo ja, zet dan door. Maakt iets je niet gelukkig? Geef dan vooral op, ook al heeft dit invloed op hoe de buitenwereld jou ziet.”

Onthoud dat je beslissing om het bijltje erbij neer te gooien ‘voor nu’ is.
Volgens Peg Streep en Alan Bernstein, auteurs van het boek Quitting, is opgeven geen eindstation; het is een eerste noodzakelijke stap wanneer je vastloopt in je huidige situatie. Door terug te gaan naar ‘start’ en nieuwe doelen te stellen die wél haalbaar zijn, zul je gelukkiger worden. 

Lees ook: ‘Lang en gelukkig leven? Zo doe je dat…’

Zie opgeven niet als falen.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat hoe meer je ergens in geïnvesteerd hebt – tijd, geld, energie –, hoe moeilijker het is om los te laten. We hebben dan al snel het gevoel dat iets is mislukt. Smeets raadt aan op zelfonderzoek uit te gaan. “Praat met een professional en leer jezelf kennen. Ontdek je dat jouw doel jou eigenlijk niet gelukkig maakt, dan ervaar je opgeven minder als falen en kun je makkelijker loslaten.”

Als je stopt, stop dan ook echt.
Zie vandaag als een nieuw startpunt. Zo zorg je dat er weer ruimte in je hoofd komt voor iets nieuws. Iets wat écht bij je past

Tekst Santé Magazine Beeld: Gettyimages

Tip van de redactie

Het mysterie van je geboortedag is een zeer gebruiksvriendelijke gids die jou helpt je geboortedag en haar mysteries te ontrafelen. Zo leer je waarom jouw geboortedag zo uniek is en wat deze dag betekent voor jou als persoon. Voor meer info klik op onderstaande button.

Gary Goldschneider