comfortabel-matras-goed-slapen

Een comfortabel matras om goed te kunnen slapen, is dat de oplossing?

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor een gezond en vitaal leven. Hoe we ons voelen overdag, hangt gedeeltelijk af van wat er tijdens onze slaap gebeurt. Voldoende slaap van goede kwaliteit én op de juiste tijdstippen kan onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, levenskwaliteit en veiligheid in de hand werken en zelfs bevorderen. Toch besteden we lang niet genoeg aandacht aan onze slaapkwaliteit en beschouwen we een erbarmelijke nachtrust maar al te vaak als “een voldongen feit”.

Hoe zorg je ervoor dat je beter slaapt?

Vele factoren die een goede nachtrust in de weg kunnen staan, heb je jammer genoeg vaak niet zelf in de hand.  Wil je ’s nachts lekker slapen, dan:

–          Hou je je best aan een vast slaapschema;

–          Vermijd je zware en grote maaltijden een paar uur voor het slapengaan;

–          Vermijd je alcohol, cafeïne en nicotine;

–          Beperk je dutjes overdag.

Het is ook erg belangrijk om overdag regelmatig te bewegen (te vermijden vlak voor het slapengaan) en om je zorgen proberen op te lossen voor je naar bed gaat.  Schrijf op wat je bezighoudt en laat het rusten tot de volgende ochtend.

Maar ook een aangepast matras is erg belangrijk; hier helpt Hypnia je uit de brand met haar matrassen van topkwaliteit binnen ieders handbereik!

Waarom is het belangrijk om een goed matras te kiezen?

Eén van de belangrijkste eigenschappen die een matras moet bieden is comfort.  Wanneer we een matras uitkiezen, opteren we vaak voor een exemplaar dat door één of andere specialist werd aanbevolen.  Alhoewel het matras ongetwijfeld van goede kwaliteit zal zijn, wil dat niet zeggen dat het ook aan jouw behoeften is aangepast en comfortabel ligt voor jou! 

Het meest geschikte matras voor jou hangt af van je slaaphouding.  Slapen op een matras dat zich niet aan je behoeften aanpast, leidt steevast tot lage rugpijn, heuppijn of nekpijn.  Een aangepast matras ondersteunt je lichaam waar dat nodig is.  Het lichaamsgewicht wordt gelijkmatig verdeeld en dat neemt de stress weg die op verschillende delen van het lichaam wordt uitgeoefend.

Rugslapers

Wanneer je matras te hard is, kan je als rugslaper onnodige spanning in je schouders en onderrug ervaren.  Is je matras te zacht, dan kan ze doorzakken, wat kan leiden tot een gebogen rug en pijnscheuten in de ruggengraat. Rugslapers hebben daarom een medium stevig matras nodig.

Zijslapers

Waar rugslapers balans nodig hebben, hebben zijslapers diepe drukverlichting nodig op de schouders en heupen. Dit betekent dat zijslapers meestal een zachter matras willen dat zich aanpast aan de rondingen van het lichaam om te voorkomen dat ze ’s nachts oncomfortabel vast komen te zitten.  Matrassen met traagschuim, ook wel memory foam matrassen genoemd, zijn ideaal voor zijslapers.  Ze passen zich aan je lichaamscontouren aan en verlagen de druk op de gewrichten.

Buikslapers

Buikslapers zijn in principe het tegenovergestelde van zijslapers, in die zin dat ze een ultrasterk matras nodig hebben die de heupen in lijn brengt met de schouders. Maar dat betekent niet dat je als buikslaper een keihard matras nodig hebt. Buikslapers kiezen het beste voor een matras met springveren of een hybride matras.

Combo-slapers

En dan zijn er nog de combo-slapers, de mensen die in alle drie de posities slapen.  Als combo-slaper heb je een dynamisch matras nodig dat comfort kan bieden op zowel je rug, zij en buik. Een matras met een gemiddelde hardheid is een uitstekende keuze voor combo-slapers, omdat ze meestal een aangenaam evenwicht vinden tussen drukverlaging en ondersteuning.

Ook hoe zwaar je bent is een belangrijke factor bij het kiezen van je nieuwe matras.  Als lichte of gemiddelde slaper zou je geen moeite moeten hebben om op een zacht tot middelhard matras te slapen. Een volledige schuimmatras of een schuimmatras met een comfortlaag van traagschuim is dan ook de beste keuze.

Voor écht zwaarlijvige mensen kan het best wel een uitdaging zijn om een geschikt matras te vinden.  Vaak zijn matrassen met veren, al dan niet voorzien van een schuimtoplaag van enkele centimeters, de beste optie.

Weet je het nog steeds niet?  Op de website van Hypnia word je in je keuze begeleid via een vragenlijst.  In zes stappen kan je bepalen welk matras het beste bij jouw voorkeuren en beperkingen aanleunt.  Je kan ook via een chat, e-mail of per telefoon contact opnemen met een klantenadviseur. 

De matrassenwereld is een ware jungle.  Springveren matrassen, pocketveren, latexschuim, traagschuim, natuurlijke vezels, noem maar op…!  Met zoveel mogelijkheden denken we jammer genoeg soms niet voldoende na over wat we net nodig hebben.

Voor je op zoek gaat naar een matras, denk je het beste eerst na over je slaaphouding en behoeften. Ook je gewicht speelt een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste materiaal. Een goede nachtrust is cruciaal voor je gezondheid.  Besteed daarom tijd en moeite in het kiezen van je (Hypnia) droommatras!

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Hypnia.nl

Gerelateerde artikelen