Placeholder

‘Bijslapen’ werkt niet

Even bijslapen in het weekend? Nope, dat schijnt dus niet te werken. Eén goede nacht kan namelijk niet de verloren slaap in de dagen ervoor compenseren. Zo kampen slechtslapers na tien uur slaap nog steeds met concentratieproblemen.

Dat concludeert het Amerikaanse vaktijdschrift Sleep. Zij deden onderzoek onder 159 mensen. Een klein groepje hiervan moest eerst juist lang gaan slapen en diende als zogenaamde ‘voorbeeldgroep’. De overigen mochten vijf nachten achtereen alleen slapen tussen 4 en 8 uur ’s ochtends. Hierna mochten ze weer een paar nachten langer slapen.

Slechte concentratie
Beide groepen begonnen elke dag met het doen van testen die om de twee uur werden herhaald. Na een nacht bijslapen scoorden de proefpersonen veel beter op deze testen, maar ze waren nog steeds moe en hadden moeite zich te concentreren.

Met name de aandacht en reactiesnelheid bleven toch verslapt na een goede nachtrust. Bijslapen werkt dus niet, ondanks dat slaapexperts eerst volhielden dat één keer goed slapen genoeg is om je slaapschuld in te halen.

Conclusie van de onderzoekers? Er is meer dan één nacht nodig om volledig te herstellen van slaapgebrek. Het beste is echter om iedere nacht zo’n 7 à 8 uur te slapen.

Meer weten? De resultaten zijn te lezen in de nieuwste publicatie van Sleep.

(