introvert extrovert

Doen als extrovert werkt positief bij introvert

Het kost je misschien moeite als introvert, maar als je je gedraagt als een extravert heeft dat een positief effect op je humeur.

 

Als introvert is het niet iets waar je naar uitkijkt: een borrel op je werk en een beetje hier en daar wat kletsen met iedereen. Als je er al over nadenkt, voel je de energie uit je lichaam vloeien. Toch blijkt uit onderzoek dat dit juist een goede gelegenheid is om je voor te doen als een extrovert. Want wat bleek uit dat onderzoek: als je je als introvert als een extrovert gedraagt dat je daar een stuk vrolijker van wordt.

Lees ook:4 dingen die je misschien nog niet wist over introverte mensen

Contact met anderen

Volgens deskundigen is dit hét bewijs dat het zowel voor introverte als extroverte mensen heel belangrijk is om contact te hebben met anderen om je beter in je vel te voelen.

“De mens is een sociaal dier en interactie is de sleutel tot geluk”, aldus Sonja Lyubomirsky, een van de onderzoekers. “Door iemand te begroeten, een glimlach te schenken en oogcontact te maken, ontstaat er meer sociale interactie en creëer je eerder een band met anderen.”

Onderzoek

Voor het onderzoek werd aan mensen gevraagd om zich een week als introvert en een week als extrovert te gedragen. Om zich als extrovert te gedragen, kregen de deelnemers de opdracht om:

  • Te praten met anderen
  • Assertief te zijn
  • Spontaan te doen

Om zich als introvert te gedragen, kregen de deelnemers mee om:

  • In zichzelf gekeerd te zijn
  • Stil te zijn
  • En gereserveerd te zijn

Na elke week moesten de deelnemers een vragenlijst invullen met vragen over hun geluksgevoel en hun gezondheid.

Verrassende resultaten

De resultaten van het onderzoek verbaasden de onderzoekers: het bleek dat introverte mensen in de week dat ze zich als extrovert moesten gedragen een boost kregen qua humeur. In de week van het gedragen als een introvert werden er meer negatieve gevoelens ervaren.

Profijt voor introverte mensen

De onderzoekers hadden niet gedacht dat introverte mensen er zoveel profijt van zouden hebben als ze zich gedragen als extroverten. Verder willen ze benadrukken dat extroverten niet beter of blijer zijn dan introverten. Het gaat er meer om dat sociale interactie belangrijk is voor onze gezondheid.

Bron: Today.com

Gerelateerde artikelen