kruidentuin-beginnen

Dit is waarom je een kruidentuin wil beginnen

1. Dressing Dressings kunnen niet zonder kruiden. Probeer eens verschillende kruiden uit in plaats van vast te houden aan dezelfde soort dressings. Wat dacht je van een dressing met peterselie, dille en basilicum? Ook lekker: een combinatie van basilicum, munt, koriander en peterselie. 2. Kruidenboter Kruidenboter is heerlijk en gemakkelijk te maken. Het enige dat…

1. Dressing

Dressings kunnen niet zonder kruiden. Probeer eens verschillende kruiden uit in plaats van vast te houden aan dezelfde soort dressings. Wat dacht je van een dressing met peterselie, dille en basilicum? Ook lekker: een combinatie van basilicum, munt, koriander en peterselie.

2. Kruidenboter

Kruidenboter is heerlijk en gemakkelijk te maken. Het enige dat je nodig hebt, zijn verschillende fijngesneden gedroogde kruiden. Lekkere combinaties zijn bieslook en peterselie, maar experimenteer ook eens met basilicum en tijm of rozemarijn. Lekker op gegrild vlees of zalm.

3. Kruidenolie

Je kunt verschillende soorten kruiden gebruiken om een lekkere kruidenolie mee te maken. Hiervoor kneus je wat verse takjes rozemarijn en tijm of andere kruiden. Deze doe je vervolgens in een mooie fles met olijfolie. Eén of twee weken laten staan en je kruidenolie is klaar.

4. Kruidenzeep

Vind je het leuk om je eigen zeep te maken? Niets leuker om kruiden toe te voegen die je lekker vindt. Zo maak je je unieke zeep. Lekker is bijvoorbeeld lavendel, maar ook tijm en rozemarijn doen het goed in zeep.

5. Badzout

Kruiden kunnen je een heerlijk ontspannen gevoel geven of je juist oppeppen. Voeg ze toe aan je bad en geniet van het opwekkende of juist slaapverwekkende effect. 

6. Tegen ongedierte en insecten

Ongedierte en insecten houden niet van veel kruiden. Munt is een kruid dat ongewenste gasten in of rond je huis verjaagt. Zet de munt in plantenbakken rond je huis of droog een bosje munt op een plek waar wel eens muizen komen.

7. Salade

Houd je van salade? Als je steeds dezelfde salades eet, voeg dan eens voor de afwisseling verse of gedroogde kruiden toe. Niet alleen krijgt je salade hierdoor extra pit, ook voeg je hiermee gezonde voedingsstoffen toe.

8. Kruidenpesto

Pesto met verse kruiden is gewoonweg goddelijk en niet moeilijk om te maken. Hoewel basilicum het gebruikelijke ingrediënt is in de meeste traditionele pesto’s, kun je ook prima andere kruiden gebruiken. Denk aan peterselie, kervel, dille en koriander. Hier vind je een lekker recept van pesto genovese.

9. Kruidenthee

Nog zo’n geweldige toepassing van kruiden. Het is superleuk om je eigen kruidenthee te maken, met de smaken en geuren waar je graag mee experimenteert. Een lekkere combinatie is gedroogde citroenmelisse, tijm en venkel.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Elho.com