Vrouw In Tuin Ontspanning 1000x1440

Dit is het geheime drukpunt om meteen stress te verminderen

Wist jij dat er op je lichaam een geheim drukpunt zit dat voor directe ontspanning zorgt?

Op je lichaam zitten verschillende drukpunten, die als ze gemasseerd worden (ook wel acupressuur genoemd) verschillende delen van je lichaam stimuleren. Er zijn honderden drukpunten op je lichaam die volgens de Chinese geneeskunde allemaal in verbinding staan met meridianen, energiestromen die weer in contact staan met bepaalde organen. Heb jij bijvoorbeeld weleens zonder nadenken over de kleine holte tussen je wenkbrauwen gewreven toen je gespannen was? Dan heb je intuïtief al eens acupressuur gebruikt. Omdat er geen naalden of anderen middelen aan te pas komen, kun je het overal zelf toepassen.

De nervus vagus

Inspanning en ontspanning wordt in je lichaam geregeld door de nervus vagus, ofwel de tiende hersenzenuw. Deze zenuw begint in je hersenen en ‘zwerft’ door je lichaam, waar het allerlei organen met elkaar verbindt. Als de zenuw geprikkeld wordt (in een stressvolle situatie), zorgt deze ervoor dat je in actie komt. De nervus vagus kan weer ‘ontspannen’ door deze te kalmeren met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, een wandeling in de natuur of een massage. De zenuw dient dus als een soort gas- en rempedaal voor je lijf.

Een belangrijk drukpunt dat de nervus vagus kalmeert, zit op de buitenkant van je oor. Op de cymba conchae om precies te zijn, boven je gehoorgang. Pak een voorwerp met een zachte punt, zoals een pen met een afgeronde dop of de achterkant van een potlood met een gum erop. Plaats deze op je cymba conchae en maak kleine cirkels terwijl je lichte druk uitvoert. Hou dit een paar minuten vol terwijl je rustig in en uit ademt, tot je jezelf voelt ontspannen.

Drukpunt Oor

Tip van de redactie

Theragun Prime massageapparaat
Theragunpro
Bestel hier