kleur-ademhalingsoefening-mediteren-negatieve-gedachten

Deze kleur-ademhalingsoefening helpt tegen jouw negatieve gedachten

Is het je weleens opgevallen dat negatieve gedachten veel langer blijven hangen dan positieve gedachten? Negatieve gedachtenpatronen doorbreken is altijd een uitdaging, maar mindfulness kan je een eind op weg helpen. In combinatie met kleurtherapie kom jij binnen twee minuten van je negatieve gedachten af – ben je klaar om het te proberen?

Kleurtherapie

Kleurtherapie – beter bekend als chromotherapie – moedigt je aan om op kleur te focussen om zo in het moment aanwezig te zijn en gevoelens van onrust, paniek, depressie en stress van je af te laten glijden. Door kleurtherapie te combineren met ademhalingsoefeningen kan het je een gevoel van kalmte en ontspanning opleveren wanneer intense emoties bij je opkomen. Het kan je vooral helpen om van je stressgevoel af te komen: diep ademhalen stimuleert parasympatische zenuwstelsel in je lichaam, waardoor je hartslag vertraagt, je bloeddruk zakt en je stressgevoel afneemt. Zullen we beginnen?

Lees ook: ‘3 redenen om ’s ochtends te mediteren

De oefening

Kleurademhalen is een simpele ademhalingstechniek die je altijd kan gebruiken om te ontspannen. Je haalt er diep adem voor en visualiseert een bepaalde kleur die voor jou betekenis heeft, omdat het representeert hoe je je wil voelen of welk gevoel je wil laten gaan. Laten we beginnen!

  1. Kies een kleur; denk er niet te veel over na, maar kies er eentje die je mooi vindt en je een kalmerend gevoel geeft.
  2. Doe je ogen dicht en adem drie keer langzaam in en uit naar je diafragma (het onderste deel van je ribben).
  3. Visualiseer jouw gekozen kleur. Beeld je in dat je de kleur je lichaam in ademt met iedere inademing.
  4. Beeld je in dat de kleur zich met iedere uitademing door je lichaam verspreidt, van je vingertoppen tot je tenen.
  5. Blijf de kleur visualiseren en voel nieuwe sensaties en gevoelens omhoogkomen.
  6. Herhaal dit gedurende 2 minuten (of langer, als je dat prettig vindt).

Door deze oefening dagelijks even te doen – dus niet alleen als je stress hebt – zal je merken dat je de techniek onder de knie krijgt en het je onwijs kan helpen als je het het meeste nodig hebt. Succes!

Tips

Nog wat korte tips voor mindful ademhalen:

  • Ga in een comfortabele houding zitten
  • Leg een hand op je borst en een hand op je buik
  • Sluit je mond en adem via je neus

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen