foods-vermijden-stress

Deze foods kan je beter vermijden als je stress hebt

Zit jij even niet zo lekker in je vel en merk je dat je stresslevels nogal hoog zijn? In dit soort periodes is het natuurlijk heel gebruikelijk dat je wat makkelijker wordt op bepaalde gebieden – lees: wat je in je mond stopt – gewoon omdat je er niet te veel over na wilt denken. Maar er zijn een aantal foods die je beter niet kan eten/drinken als je gestrest bent, aangezien ze je waarschijnlijk alleen maar slechter doen voelen. Dit zijn ze…

1. Fast food

Een onderzoek uit 2019 wees uit dat een slecht eetpatroon en een slechte mentale gezondheid met elkaar in verbinding stonden, ongeacht het geslacht, de leeftijd, de opleiding of huwelijksstatus van de participanten. Gefrituurd voedsel, voedsel met veel toegevoegde suiker en bewerkte producten bleken allemaal te worden geassocieerd met een toename in depressies. Ook wees een onderzoek uit 2012 uit dat personen die fast food aten 51 procent meer kans hadden op het krijgen van een depressie dan degenen die dat niet aten. Niet bepaald een slimme keuze dus als je al niet zo lekker in je vel zit…

Lees ook: ‘4 meditatietechnieken tegen stress

2. Suiker

Ja, dan is het natuurlijk ook geen verrassing dat deze ook op dit lijstje staat. Een onderzoek uit 2019 naar winterdepressies wees uit dat het eten van suiker depressieve symptomen verergerde. Dit zou komen doordat suiker zorgt voor meer ontstekingen in de hersenen. En dat kan natuurlijk niet bepaald goed voor je zijn… Alhoewel het misschien heel verleidelijk is om lekker zoete dingen te eten als je je niet zo lekker voelt, is het toch niet zo heel verstandig.

3. Voedsel zonder vezels

Een dieet waarin je weinig vezels eet wordt vaak gezien als oorzaak voor slechte darmgezondheid. En laat dat nu weer gekoppeld zijn aan je mentale weerstand en gezondheid… Uit verschillende onderzoeken bleek dat gezondere darmen (door zowel diëten als probiotica) een positief effect hebben op paniekaanvallen en depressie. Het dus niet alleen belangrijk dat je jezelf mentaal verzorgt, maar ook dat je je darmen goed blijft verzorgen om te voorkomen dat je stress verergert.

4. Vet eten

Niet alleen te weinig vezels eten is niet goed voor je mentale gezondheid, ook te veel vet binnenkrijgen doet niet veel goeds voor je brein. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat veranderingen in lichaamsgewicht en bloedsuikerspiegel dankzij een eetpatroon rijk aan vetten ook veranderingen in de hersenen teweegbrachten, waardoor de symptomen van angstaanvallen en depressie toenamen. Probeer je daarom niet te laten verleiden door vet en makkelijk klaar te maken comfort food als je aan het stressen bent, maar kies juist voor een verse maaltijd om goed voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk als mentaal.

5. Alcohol

We weten natuurlijk allemaal wel dat alcohol drinken maar een tijdelijke oplossing biedt voor onze stress en het er zelfs erger op kan maken, juist omdat je verantwoordelijkheid op die manier verschuift of je problemen probeert te negeren. Maar ook op neurologisch vlak is alcohol drinken niet bepaald verstandig als je stress hebt: wanneer je veel drinkt is de kans groter dat je angstaanvallen krijgt of depressief wordt vanwege de veranderde hersenactiviteit die plaatsvindt. Spreek daarom met jezelf af om je niet te laten verleiden door een glas wijn (of drie) als je de stress voelt oplopen en probeer een andere, gezonde uitlaatklep te vinden. Sporten, bijvoorbeeld.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen