tips-niet-doen-eerste-werkdag

Deze dingen kun je beter niet doen op je eerste werkdag

Heb jij binnenkort je eerste werkdag voor een nieuwe werkgever? Om een goede eerste indruk op je nieuwe collega’s te maken kan je deze dingen misschien beter niet doen…

 

Super spannend: je gaat vandaag voor het eerst voor je nieuwe werkgever werken. Natuurlijk heb je er onwijs veel zin in, maar het is ook altijd even aftasten in het begin. We willen allemaal een goede indruk maken wanneer we onze collega’s voor het eerst ontmoeten, dus daarom hebben wij drie dingen voor je op een rijtje gezet die jij op je eerste werkdag beter kunt laten. En natuurlijk geven we je ook tips hoe je het dan juist wél kunt aanpakken. Ready, set, work!

 

Lees ook: ‘Met deze 6 tips ben je meer gefocust op je werk’

1. Je gedragen als een betweter

Niet iedereen kan ermee wegkomen om de betweter uit te hangen en tegelijk charmant te blijven, dus je kunt beter geen poging wagen als je net nieuw binnen komt stappen. Het werkt namelijk meestal niet zo goed als je nieuw bent binnen een team en je direct gedraagt alsof je slimmer en beter bent dan iedereen die er al langer rondloopt en weet hoe ze er te werk gaan. Wat je dan wel kunt doen? Luister goed naar alles wat er gezegd wordt, neem alles in je op en sta open voor feedback. Je komt er immers om te leren, niet om mensen te kleineren.

2. Geen vragen stellen

Het kan natuurlijk heel spannend zijn om vragen te stellen op je eerste werkdag, maar het is een echte must-do. Niemand kan immers jouw gedachten lezen en je wil natuurlijk voorkomen dat je op de lange termijn tegen problemen aan gaat lopen omdat je er niet naar durfde te vragen. Let er wel op dat je geen vragen stelt die voor de hand liggen en je afhankelijk of lui doen lijken. Probeer daarom vragen eerst zelf te beantwoorden voor je ze stelt. Kijk bijvoorbeeld even op Google voordat je je baas of collega aan zijn/haar mouw trekt. Kom je er echt niet uit? Slik dan vooral je vragen niet in! Luister actief, schrijf alles op en stel gerichte en nuttige vragen.

3. Ideeën opbrengen voor je de baan doorhebt

Wanneer je aan een nieuwe baan begint, heb je vast 1001 goede ideeën die je wilt implementeren. Daar ben je immers ook voor aangenomen. Nu is het wel verstandig om niet vanaf dag 1 jouw visie te gaan doorvoeren – tenzij dat jouw werk is, natuurlijk. De werknemers die er al langer werken kunnen hierdoor van hun stuk gebracht worden en het kan onrust veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je eerst het hele verhaal achter de organisatie leert kennen; zo kan je niet alleen goed inspelen op de huidige situatie, maar word je ook sneller gewaardeerd door je collega’s. Verdiep je dus in het team, de organisatie en neem alles in je op. Zo kom je vanzelf op het moment om bedachtzaam jouw suggesties op te brengen.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen