Jolien 1000x1440

Column seksuologe Jolien Spoelstra: Fantasierijk

Jolien Spoelstra werkt als psycholoog en seksuoloog in Haarlem. Geïnspireerd door haar ervaringen en de ontmoetingen met cliënten schrijft ze in Santé over relaties, liefde, lust en seks.

“Ik heb een fantasie die helemaal niet fijn is. Maar alleen wanneer ik daaraan denk, kan ik klaarkomen. Anders lukt het niet.” Ze praat ineens wat sneller dan anders. “Zou je de fantasie willen delen?” vraag ik kalm. “Nou eh, in mijn fantasie is het donker. Opeens voel ik dat er iemand achter me staat. Een man, die me begint te betasten. Ik durf niet te bewegen en ben volledig aan hem overgeleverd. Het gaat alleen om zijn lust. Ik hoor zijn ademhaling vlak bij mijn oor. Hij begint steeds sneller te hijgen en ik voel dat hij zich aftrekt. Tot hij kreunend komt en weer in het donker verdwijnt.” Ze kijkt beschaamd. “Ik snap het niet, want zo wil ik niet dat seks gaat. Het lijkt ook niet op de seks die ik heb. Waarom raak ik zo opgewonden van machteloosheid? Wat zegt dat over mij?”

Weinig mensen durven hun seksuele fantasieën te delen. Waarschijnlijk omdat er veel gefantaseerd wordt over iets wat niet kan, mag of hoort. Denk aan seks met een onbereikbaar persoon of op een ongepaste plek. Obstakels zorgen immers vaak voor een toename van de spanning. Ook verrassingen zorgen veelal voor meer seksuele opwinding. Iemand die zomaar uit het niets verschijnt of een partner die ineens iets anders wil. Bovendien kunnen mensen in hun fantasieën vaak verborgen wensen tot uiting laten komen. Zo fantaseren mensen die altijd voor iedereen zorgen weleens over vluchtige seks met een onbekende, omdat ze dan geen rekening met de ander hoeven te houden. En mensen die normaal gesproken alles onder controle hebben, kunnen bijvoorbeeld fantaseren over situaties waarin ze machteloos zijn, omdat ze diep van binnen de teugels een beetje los willen laten.

“De kans bestaat dat er iets heel anders achter je fantasie schuilgaat dan je denkt”

Omdat de diepere betekenis van een fantasie tegenovergesteld kan zijn van hoe mensen in het leven staan, kunnen we ons er soms moeilijk mee identificeren. We schamen ons ervoor en houden het voor onszelf. Terwijl een seksuele fantasie in de meeste gevallen slechts een opwindende gedachte is; geen voorspeller van gedrag en niet bepalend voor wie jij bent. Bovendien kun je in gedachten juist heel gecontroleerd experimenteren met wat opwindend is. Omdat het jouw fantasie is, speelt die zich alleen in jouw hoofd af en bepaal jij wat er gebeurt. Er kan dus nooit écht sprake zijn van een ongepaste plek, een verrassing of controleverlies.

“Zullen we je fantasie eens rustig bekijken en uitpluizen wat er voor jou zo opwindend aan is?” stel ik voor. “De kans bestaat dat er iets anders achter schuilgaat dan je in eerste instantie denkt. Wanneer je het begrijpt, durf je er misschien zelfs van te genieten.” Ze haalt diep adem. Langzaam keren haar wangen terug naar hun normale kleur.

Tekst: Jolien Spoelstra

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Je seksleven opleuken? In Joliens debuut Zinderend Leven vind je prangende kwesties uit haar praktijk en hoe ze deze met humor en empathie te lijf gaat. Plezier tussen de lakens creëer je namelijk zelf, alleen je moet nét even weten hoe.

Zinderendleven 1
Lezen