breakup

9 tips om over je break-up heen te komen

Zit jij midden in een break-up en weet je niet wat je met jezelf aan moet? Dealen met een verbroken relatie is nooit een pretje, maar met deze tips om over je break-up heen te komen kan je – hopelijk – makkelijk door deze periode heen komen. Succes…

1. Geef jezelf tijd om te rouwen

Net als bij het overlijden van een geliefde is het bij het beëindigen van een relatie slim om jezelf de tijd te geven om te rouwen. Je moet iemand immers loslaten waar je veel om geeft en tegelijk het idee van de toekomst die je voor je zag loslaten. Het is oké om een periode na de break-up verdrietig door te brengen. Sterker nog: gooi alle emoties eruit zodat je daarna verder kunt. Neem de tijd om goede momenten terug te halen, te accepteren hoe het is en erom te huilen. Als je je tranen inhoudt, zal je er ook langzamer overheen komen.

Lees ook: ‘Deze eigenschap voorspelt hoe snel je je ex zult vergeten

2. Geef niemand de schuld

Vergeet niet dat er twee mensen in een relatie zitten en dus ook twee verhalen, twee perspectieven, twee mensen die niet meer met elkaar matchen. Hoe makkelijk het ook is om jezelf (of je ex) de schuld te geven, het is niet de juiste manier om van je break-up te herstellen. Het werkt het beste om jezelf beide verantwoordelijk te houden en je fouten toe te geven, zonder elkaar de schuld te geven.

3. Verander je routine en omgeving

En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je je spullen moet pakken en naar de andere kant van het land moet verhuizen… Maak gewoon wat subtiele en effectieve veranderingen in je routine en omgeving om een nieuw perspectief te creëren. Ga bijvoorbeeld naar andere plekken dan waar jullie samen kwamen of neem een andere route dan jullie samen deden. Na een tijdje kan je weer teruggaan naar de plekken waar jullie wel samen kwamen, maar je zal merken dat je dan minder neiging hebt om die met je ex te associëren. Wedden?

4. Blijf niet in verbinding

Je kan niet over je break-up heen komen als je iedere post van je ex op Instagram volgt of alle Instagramstories blijft bekijken. Verbreek daarom de verbinding op ieder social media platform. Het is misschien hard, maar het zorgt er wel voor dat je minder snel contact opneemt wanneer je je niet goed voelt of eraan wordt herinnerd hoe goed jullie het samen hadden. Des te meer afstand je tussen elkaar kan creëren, des te sneller jij over jullie break-up heen kan komen.

5. Hou jezelf bezig

Is er een cursus die je altijd al hebt willen doen? Een solotripje dat je altijd al hebt willen maken? Alhoewel je geen nieuwe hobby’s moet aannemen om de realiteit te ontvluchten, kan het wel helpen om afleiding te creëren. Zo zorg je er immers ook voor dat je dingen in je agenda kan zetten waar je naar uit kan kijken. Wat komt er als eerste op jouw lijstje te staan?

6. Reflecteer en leer van je relatie

Iedere relatie kan je iets leren, zolang je dat maar toelaat. Een groot deel van het verwerken na een relatie is werken aan zelfliefde en compassie, evenals het terugkijken op de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Waar is het fout gegaan? Wat heeft het je geleerd over wat je wil en wat niet voor jou werkt? Hoe kan je een beter persoon en betere partner worden in de toekomst? Hierdoor zal je niet snel terugkijken en verlangen naar je oude relatie, maar uiteindelijk open gaan staan voor een nieuwe mogelijkheid.

7. Doe niet aan casual seks

Hoe verleidelijk het ook lijkt, casual seks met je ex kan het verwerkingsproces juist vertragen. Hoe? Je zal je erna waarschijnlijk verbonden voelen met diegene, waardoor er verwarrende gevoelens ontstaan en misschien zelfs sprake is van jaloezie als je ex eenmaal weer gaat daten. Het kan op het moment misschien goed voelen, maar na een tijdje ga je je waarschijnlijk alleen maar slechter voelen. Geef jezelf de ruimte om te herstellen en je zelfvertrouwen op te bouwen.

8. Verwacht geen closure van je ex

Ideaal gezien kunnen jullie beiden toegeven wat er verkeerd is gegaan, de waarheid vertellen, vragen om vergiffenis en elkaar tolereren en accepteren, maar het kan soms wel jaren duren voordat jullie dat punt hebben bereikt. Dat komt omdat closure gepaard gaat met de waarheid over wat er precies gebeurd is. Wanneer je een gebroken hart hebt, voel je je overstuur, gekwetst en is het moeilijk om je op dat gebied te begeven. Jullie zullen beiden niet klaar zijn voor de waarheid. Nog een keer praten levert je waarschijnlijk alleen maar meer pijn op, dus geef ook dit de tijd.

9. Vraag om hulp

Dat je nu single bent, wil niet zeggen dat je nu alleen bent. Sterker nog: nu is hét moment om je beste vriendinnen en familieleden waar je steun bij kunt vinden te benaderen. Als ze aanbieden om langs te komen met iets lekkers, laat ze dan. Als ze je meevragen naar een feestje, ga dan. En als ze een paar uur achter elkaar naar je willen luisteren, bedank ze dan daarna. Accepteer hulp! Het kan in verschillende vormen komen en van onverwachte mensen, maar die kunnen je wel helpen over je break-up heen te komen.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Loperswol, waarmee je blaren kunt voorkomen (en ook goed tegen likdoorns, hielspoor en andere voet ellende).

loperswol loopwol voetwol lanoline wandel wol wandelen blaren
Bestel hier

Gerelateerde artikelen