do's-don'ts-renovatie-huis

7 renovatie do’s & don’ts voor jouw nieuwste huisproject

Heb je net een huis gekocht? Gefeliciteerd! Nu begint het echt leuke gedeelte: je mag je huis aankleden en inrichten zoals dat jij zelf wil. Of je huis nou volledig gestript moet worden of dat alleen de verouderde aankleding van het huis toe is aan vernieuwing, met de volgende renovatie do’s en don’ts zorg jij ervoor dat jouw nieuwste huisproject een gigantisch succes wordt.

1. Do: denk aan de levensstijl van je huishouden

Natuurlijk is het leuk om als eerste een gaaf behangetje of een mooie bank uit te zoeken, maar praktisch is het niet. Begin door eerst uit te vogelen hoe jouw huishouden functioneert in een ruimte en waar die ruimte dus aan moet voldoen. Heb je een tiener die van gamen houdt? Creëer een ontspannen gamehoek zodat jullie allebei blij zijn. Gebruik je met vier man één badkamer? Kies dan een indeling die ruimte biedt voor wat verkeersdrukte. Zodra je de juiste lay-out van je huis bedacht hebt, kan je je volledig storten op de mooie aankleding.

Lees ook: ‘6 tips om te verhuizen zonder zorgen

2. Don’t: door de bomen het bos niet meer zien

Hou jij van een tal aan verschillende interieurstijlen en wil je daarom elke ruimte in een ander jasje steken? Bedenk je dan nog eens goed wat de rode draad door je huis heen zal zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dezelfde kleur in elke ruimte terug te laten komen of om meubels uit één interieurstijl te verspreiden over de verschillende kamers. Zo creëer je een samenhangend geheel van je woning zonder dat je jouw visie voor elke aparte kamer hoeft op te geven.

3. Do: kies de juiste aannemer

Als je een woning grondig gaat aanpakken, zal je hoogstwaarschijnlijk met een aannemer aan de slag gaan. Die kan je helpen bij het maken van de bouwkundige beslissingen die passen bij jouw woning en stijl. Daarom is het belangrijk dat je de juiste aannemer voor jouw ideeën kiest. Iemand waarbij je al je vragen kwijt kan en waarmee je op dezelfde lijn zit kan je helpen van jullie project een droomhuis te maken.

4. Don’t: de kosten onderschatten

Aan verbouwen zit altijd een hoog prijskaartje aan, maar vaak is hij toch iets hoger dan je denkt. Veel mensen onderschatten hoeveel een verbouwing nu echt kan kosten. Dit kan komen doordat de kosten van materialen ook steeds blijven stijgen, waardoor een eerste schatting niet gelijk zal kloppen. Ga je dus een enorme verbouwing aan? Ga dan altijd uit van minstens 20% hogere kosten dan je in eerste instantie in gedachten had. En hou je nog wat over aan het einde? Dan kun je dat weer mooi gebruiken voor de inrichting van je paleisje.

5. Do: werk met wat de ruimte je biedt

Wil je heel graag extra hoge ramen, maar heb je daar net een halve meter meer hoofdruimte voor nodig? Wellicht is het dan verstandiger om je raamplan aan te passen in plaats van je plafond proberen te verhogen. Dat soort keuzes brengen namelijk veel meer kosten met zich mee dan daadwerkelijk nodig is. Ga in plaats daarvan op zoek naar een passend alternatief wat de ruimte ook doet stralen (en eentje waarvan je bankrekening niet gaat huilen…).

6. Don’t: meegaan met de Instagram- en Pinterest-trends

Online is er natuurlijk zoveel te vinden op het gebied van interieur dat het soms je enigszins kan overrompelen. Na eindeloos lang op Pinterest scrollen is het lastig bepalen of je iets nou echt mooi en inspirerend vindt of dat je het gewoon 80 keer voorbij hebt zien komen in de laatste 10 minuten. Neem daarom eens een stapje terug van sociale media en kijk in je eigen leven wat jou nu inspireert, dan kan je daaruit interieurconclusies trekken. Blijkt dit nou dezelfde keuken te zijn die je al die tijd al voorbij had zien komen? Dan moet je daar lekker voor gaan!

7. Do: prioriteer je belangrijke uitgaven

Begin je net aan je renovatieproject? Ga dan voor jezelf eens na welke aanpassingen in huis het belangrijkst en vaak ook het duurst zijn. Dit zijn de verbouwingen die je boven aan je lijstje moet plaatsen. Zo zorg je er namelijk voor dat je belangrijkste renovaties al gebeurd zijn voordat je door je budget heen bent. Experts zeggen namelijk dat het renoveren van een woning geen sprint maar een marathon is, dus neem je tijd ervoor en creëer zo jouw eigen paleis!

Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

wehkamp vloerkleed
Vloerkleden van Wehkamp
Klik hier
Snt202406 07
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen