hoe groen ben jij duurzame-gewoontes-minder-groen

7 ‘duurzame’ gewoontes die minder groen zijn dan je denkt

Jij hebt hart voor het milieu en wil dan ook graag jouw steentje bijdragen. De vraag is alleen: doe je dat wel op de juiste manier? Er zijn namelijk een aantal duurzame gewoontes die misschien minder groen zijn dan je in eerste instantie zou denken. Wij leggen ze uit zodat jij weet waar je niet meer in moet trappen.

Lees ook: ‘Met deze tip maak jij jouw eetpatroon duurzaam

1. Canvastassen gebruiken

Het is natuurlijk al een stap in de goede richting om canvastassen te gebruiken voor je boodschappen in plaats van de plastic tasjes die we normaal gesproken altijd gebruikten. Maar wist je dat een natuurlijke katoenen tas zo’n 20.000 keer – dat is ongeveer 55 jaar lang – gebruikt moet worden om er de milieuvoordelen van te plukken? Dat komt omdat het maken van zo’n tas veel water en een schadelijke chemische stof vereist en ook nog eens best wat geld kost om geproduceerd te worden…

Het alternatief: Gooi niet gelijk je canvastassen weg, maar ga uit van het use-what-you-own principe. Probeer zoveel mogelijk te halen uit tassen die je al bezit en denk vooral goed na over wat je er mee doet als ze niet meer gebruikt kunnen worden.

2. Amandelmelk drinken

Amandelmelk is een populaire en lekkere zuivelvrije melkvervanger. Maar wat veel amandelmelkdrinkers zich niet realiseren is dat amandelen een van de meest waterbehoevende producten zijn, waardoor er een tekort aan grondwater ontstaat en ze de bijenpopulaties in gevaar brengen. Amandelbomen moeten namelijk bestoven worden, waardoor er meer druk op commerciële bijen komt te staan en deze tot 30% vaker overlijden na het seizoen…

Het alternatief: Kies eerder voor sojamelk of havermelk. Vooral deze laatste is makkelijker te produceren, ook omdat de planten door vee worden gegeten.

3. Eco-vriendelijke kleding shoppen (zonder alle info)

De kledingindustrie heeft grote gevolgen voor onze planeet: hij draagt bij aan 10 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd, wat evenveel is als de impact van heel Europa. De oplossing lijkt simpel: koop minder én beter. Maar hoe gaan we om met merken die een clean lijn hebben, maar niet helemaal duurzaam zijn? Of merken die claimen duurzaam te zijn, maar nog steeds synthetische stoffen gebruiken?

Het alternatief: Let op rode vlaggen. Als het merk vooral geld uitgeeft aan het promoten van hun duurzame brand, maar minder aan het daadwerkelijk verduurzamen van hun producten, weet je dat het fout zit. Let dus vooral op transparante merken die écht laten zien wat ze doen om te verduurzamen. Kies daarnaast voor natuurlijke draden, plantaardig geverfde stoffen en vermijd alles met stretch (want dat is niet natuurlijk).

4. ‘Zomaar’ recyclen

Hoe goed je intenties ook zijn, niet goed recyclen is een van de grootste en makkelijkste recycle-fouten om te maken. Dat kan namelijk zelfs voor problemen zorgen bij de recyclecentra… Het zou zelfs kunnen dat de hele berg met gerecyclede producten omdat er slechts een aantal ‘foute’ items tussen zitten. Zo zonde!

Het alternatief: Let goed op verpakkingen – vaak staat de recyclestatus op de verpakkingen gedrukt. Twijfel je? Doe het dan niet, want dat kan een groter effect hebben dan je misschien zou denken!

5. Al je bezittingen vervangen met ‘duurzame’ alternatieven

Alhoewel we het geluk hebben dat we in een tijd leven met veel ‘groenere’ opties, was de duurzaamheid van het product niet het enige probleem, maar juist de overconsumptie waar onze maatschappij zich door laat verleiden. Door een heleboel nieuwe, duurzame items te kopen om je huidige items te vervangen, vergroot je dit probleem eigenlijk vooral. Het kan er misschien voor zorgen dat je je beter voelt en heeft natuurlijk ook positieve effecten, maar het draagt vooral bij aan nog meer vervuiling… zonde natuurlijk!

Het alternatief: De beste manier van denken, namelijk je beseffen dat je al hebt wat je nodig hebt. Als je iets wil vervangen, gooi het dan niet weg, maar doneer het of verkoop het. Of misschien kan je er wel iets nieuws mee maken?

7. Vallen voor ieder ‘natuurlijk’ of ‘duurzaam’ voedingsetiket

De trend voor gezond en biologisch eten heeft een overvloed aan ‘natuurlijke’ en ‘duurzame’ producten teweeggebracht. Helaas wil dit label niet altijd zeggen dat wat je eet ook echt natuurlijk of duurzaam geproduceerd is, waardoor je zowel je lichaam als de planeet eigenlijk niet verder helpt. Ze kunnen namelijk nog steeds kunstmatige ingrediënten, zoals hormonen en chemicaliën, bevatten of maar slechts in één schakel van de voedselproductie ‘groen’ zijn.

Het alternatief: In de ideale situatie zou je zelf je eten kunnen verbouwen, maar dat is natuurlijk voor lang niet iedereen realistisch. Let daarom bij het boodschappen doen op producten die een label hebben zoals ‘Gecertificeerd biologisch’, zodat je weet dat je een merk kan vertrouwen. Lees ook de ingrediëntenlijsten om erachter te komen of er echt geen toegevoegde onnatuurlijke ingrediënten in zitten.

8. Alle ‘clean’ beautyproducten vertrouwen

Alhoewel veel beautymerken een goed voorbeeld geven door de planeet voorop te stellen, wordt toch te vaak de claim ‘clean’ beautyproducten gemaakt. Er is geen officiële definitie van ‘natuurlijk’ als het om persoonlijke verzorgingsmerken gaat, dus wees voorzichtig met merken die dat op hun verpakkingen promoten.

Het alternatief: Neem het volgende als vuistregel; ‘Des te minder ingrediënten, des te beter’. Als de verpakking niet recyclebaar is, is het product waarschijnlijk ook niet perfect. Let daarom goed op wat je op de verpakkingen tegenkomt, zowel in de ingrediëntenlijst als in de tekst: is het product dierproefvrij, bevat het palmolie, etc.?

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen