Looking Out Window 2100x1440

6 manieren om meer dankbaarheid te uiten

Door stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, ga je somberheid te lijf en sta je sterker in je schoenen. Als je dat dan ook nog eens deelt met de mensen om je heen, wordt iedereen spontaan gelukkiger. Met deze 6 manieren om meer dankbaarheid te uiten kun je meteen beginnen.

Lees ook: ’10 manieren om tevreden te zijn met wat je hebt

1. Schrijf bedankbriefjes

Als we bedankbriefjes schrijven of ontvangen, richt ons brein zich automatisch op aandacht besteden aan wat we hebben, waardoor we intrinsieke motivatie produceren en een sterk bewustzijn van het heden krijgen. Sterker nog, zelfs je dankbaarheid opschrijven wekt een positieve fysieke reactie op. Op een neurochemisch niveau is dankbaarheid als een stimulans voor neurotransmitters als serotonine, dopamine en norepinefrine. Deze reguleren onze emoties, paniekgevoelens en stressreacties. Het opschrijven van waar je dankbaar voor bent, zoals op een bedankbriefje, helpt je dus positiever te voelen.

2. Deel complimenten uit

We weten allemaal dat het goed voelt om een compliment te ontvangen, maar een compliment geven kan net zo bevredigend zijn. Om een compliment te geven, moeten we eerst het goede in anderen opmerken en waarderen. Des te meer we het doen, des te meer positieve dingen we zullen zien in degenen om ons heen en de wereld in z’n algemeen. Oftewel, het helpt ons meer optimisme te ontwikkelen.

3. Begin met een dankbaarheidsjournal

Door een bepaalde plek – zoals een dagboek of een notitie in je telefoon – te reserveren om je dankbaarheid te uiten is essentieel voor het ontwikkelen van een dagelijkse uiting van dankbaarheid. Sterker nog, mensen die regelmatig een bepaalde vorm van dankbaarheid verweven in hun routine geven aan blijer en gelukkig te zijn. Schrijf daarom alles op waar je blij van wordt, van je liefdevolle partner tot je heerlijke kopje koffie van vanochtend. Geen enkele gedachte is te klein of insignificant. Schrijf iedere dag rond hetzelfde tijdstip in je journal om je gewoonte te verankeren, dat helpt!

4. Doe iets aardigs voor iemand

Ook iets aardigs doen voor iemand anders kan ervoor zorgen dat we gelukkiger worden. Dat komt omdat we door goede daden ons meer voldaan gaan voelen. Oftewel, andere mensen helpen geeft ons eigen leven meer betekenis. Daarom zouden we moeten leren om consistent en regelmatig te geven en niet alleen tijdens bijzondere gelegenheden of als iemand iets aardigs voor ons doet. Of het nu klein of groot is, regelmatig een goede daad doen – van het oppassen op het kindje van je vriendinnen of geld doneren aan een goed doel – kan ervoor zorgen dat je je gelukkig en voldaan voelt.

5. Vertraag en observeer

‘Stop and smell the roses’ is misschien een clichee, maar het is ook gegrond advies om dankbaarheid in je dagelijkse leven te brengen. Denk erover na: hoe kunnen we alle positieve dingen om ons heen waarderen als we ons constant op sneltreintempo bewegen? Door op de rem te trappen kunnen we het goede leren herkennen en waarderen. Dit kan je het beste doen door middel van mindfulness; van meditiatie tot begeleide visualisaties en yoga, je kan van alles proberen. Denk bijvoorbeeld eens aan de kleine dingen die je doet op een dag: als je voortaan mindful je post oppakt, je douche neemt, je tandenpoetst, kan je meer in het moment leven en gelukkiger worden.

6. Stop met vergelijken

Er iets niets wat ons gevoel van dankbaarheid meer kan verpesten dan onszelf vergelijken met anderen. Het is makkelijk om ons perspectief kwijt te raken en al het goeds te vergeten als we onszelf meten met de maatstaf van een ander, zeker als we diegene slimmer of succesvoller achten dan onszelf. Deze vergelijkingen herinneren ons aan hoe we zouden ‘moeten’ zijn, waardoor we ons onzeker en minder voelen. Merk je dat je jezelf gaat vergelijken met anderen? Herhaal dan hardop het woord ‘vergelijken’ en breng jezelf dan langzaam, zonder oordeel en met liefde terug naar het huidige moment.

Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

Tunturi Cardio Fit R20 Roeitrainer
Roeimachine Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen