Hands In Rubber Protective Gloves Holding White Spray Bottle And Foamy Sponge. Detergent For Different Surfaces In Kitchen, Bathroom And Other Rooms. Pastel Blue Background. Point Of View Shot.

6 huishoudelijke taken die je écht niet moet overslaan

Heb jij ook nooit de energie om heel je huis grondig van hoekje tot hoekje schoon te maken? Dat gevoel kennen wij. Toch is het beter om bepaalde huishoudelijke taken niet te vaak over te slaan. Met de volgende 6 schoonmaak taken zorg je ervoor dat je huis niet volledig opgaat in het stof, maar vermoei je jezelf ook niet maandelijks met een enorme schoonmaaklijst. Lees je mee?

1. Stofzuigen

Heb jij last van allergieën? Dan is stofzuigen een van je belangrijkste huishoudelijke klusjes. Hiermee zorg je dat je huisstofmijt onder controle krijgt. Maar niet alleen mensen die last hebben van astma of andere allergieën hebben last van huisstofmijt. Met genoeg huisstofmijt in huis kan iedereen last krijgen van irritaties aan je ogen, neus en keel. Haal daarom minstens een keer per week even de stofzuiger door je huis en voorkom een chronische verkoudheid.

2. Je beddengoed wassen

Deze taak gaat hand in hand met stofzuigen. Door je beddengoed te wassen voorkom je namelijk een ophoping van huisstofmijt in je lakens. Daarnaast zorg je ook dat alle oliën van je lichaam, gezicht en haren niet wekenlang achterblijven in je beddengoed (en je er zelf weer in gaat liggen). Doe dus minstens een keer per week je beddengoed in de was. En als je dan toch bezig bent, kan je gelijk onder je bed stofzuigen.

ModeMode

3. Je keuken schoonmaken

Het oogt niet alleen heel fris om een schone keuken te hebben, het is ook erg belangrijk voor je gezondheid. Er kunnen namelijk bacteriën in eten zitten die ervoor kunnen zorgen dat je ziek wordt. Maak dus altijd goed je snijplanken, messen en andere keukenspullen die in aanraking zijn geweest met voedsel schoon. Vooral met rauw vlees moet je goed opletten. Heb je geen supersonische vaatwasser? Zorg dan dat je je afwas met heet water doet en gebruik altijd afwasmiddel. Better be safe than sorry! Heb je deze kookplaatreiniger van HG al?

4. Je koelkast schoonmaken

Dit is misschien wel een van de plekken die het meest over het hoofd wordt gezien bij het schoonmaken van je huis. Maar wederom is dit een plek waar veel bacteriën zich kunnen ophopen vanwege het voedsel wat je erin bewaart. Haal dus een keer per maand even een sopje door je koelkast en zorg dat je regelmatig bedorven voedsel weggooit en alles wat lekt gelijk opruimt. Voor een zeer grondige schoonmaak is het belangrijk dat je alle planken en bakjes uit je koelkast haalt om tussen de scharnieren in schoon te maken. En vergeet niet om daarna je koelkast efficiënt in te richten! En heb je hier wel eens aan gedacht? Een speciale koelkastverfrisser.

5. Schimmels bestrijden

Bepaalde schimmels die zich in je keuken of douche bevinden hoeven niet gelijk schadelijk voor je gezondheid te zijn. Daarentegen zijn schimmels in of rondom je woning die veroorzaakt zijn door waterschade een stuk schadelijker. Je kunt van grote schimmelplekken namelijk klachten krijgen aan je keel, ogen en huid. Ook kunnen schimmels hoofdpijn en geheugenverlies veroorzaken. Zorg dus altijd dat dit soort schimmels gelijk weggehaald worden en haal desnoods je woonvereniging erbij om dit snel en effectief voor jou op te lossen. Dit vinden wij een goede schimmelreiniger.

Klik hier

6. Opruimen

Nee, niet alleen schoonmaken is belangrijk voor de toestand van je huis. Al ben je nog zo schoon en stofzuig je drie keer per dag, als je vloer en meubels bedekt zijn met spullen, kan huisstofmijt zich blijven vermenigvuldigen. Natuurlijk kunnen wij niet van je vragen om minimalistisch te wonen, maar geef wel elk item een plekje in je huis en voorkom zo een opstapeling van spullen op plekken waar ze niet horen. Daarnaast zorgt een opgeruimd huis ook nog voor rust in je hoofd en minder uitstelgedrag en stress. Ruim je huis dus op voor een gezonder bestaan!

Bron: Livestrong.com, beeld GettyImages

Tip van de redactie

stofzuig robot
Dit is de beste stofzuigrobot
Klik hier

Deze wil je!

Klik hier

Lees ook

Mensen die altijd te laat komen, leven het langst

Vier tips voor buiten sporten in de herfst

Hoe is de relatie tussen jou en je kat?

2

Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Santé ook op Pinterest

Gerelateerde artikelen