verftips-iedereen-goed-gebruiken

5 verftips die iedereen goed kan gebruiken

Ben jij van plan om een van je kamers een nieuwe look te geven of ga je binnenkort verhuizen? Dan wil je dit artikel echt lezen! Dit zijn namelijk 5 handige verftips die echt iedereen goed kan gebruiken voor het beste verfresultaat. Ready? Set. Paint!

1. Kies de juiste verf

De juiste verfsoort kiezen heeft veel invloed op het resultaat van je verfkunsten, trust us! Je hebt verf op oliebasis en verf op waterbasis. Waar je vroeger voor verf op oliebasis koos als je een shiny effect wilde, kun je dat tegenwoordig ook bereiken met verf op waterbasis. Daarnaast droog deze laatste sneller, stinkt het minder en kan je vlekken er nog steeds redelijk goed afvegen. Ook kan je natuurlijk voor een matte afwerking kiezen als je dat mooier vindt. Let er in ieder geval op dat je verf van goede kwaliteit koopt, anders behaal je waarschijnlijk niet het resultaat wat je voor ogen hebt…

Lees ook: ‘5 snelle verfhacks die je huis een frisse uitstraling geven

2. Let op de hoeveelheid

Er is niets irritanter dan er halverwege je project achter komen dat je verf tekortkomt. Of liters verf overhouden die je niet meer kan gebruiken. Probeer daarom een goede inschatting te maken van hoe veel verf je nodig zal hebben. Een vuistregel kan zijn om 3,5 tot 4 liter te gebruiken voor iedere 0,1 vierkante meter. Over het algemeen heb je aan 3,5 tot 4 liter genoeg om een kleine kamer, zoals je badkamer, te kunnen verven. Wat voor getal er ook uit je berekeningen komt, zorg dat je altijd een liter extra hebt voor eventuele touch-ups of inschattingsfouten, aangezien een nieuwe aankoop later misschien niet matcht in kleur.

3. Overweeg een primer

Schat goed in of het gebruiken van een primer nodig is. Meestal heb je die namelijk niet nodig, tenzij je een lichte kleur over een donkere kleur heen verft, de muren bevlekt zijn of er spatelresten op de muren zitten van het stuken. In deze gevallen helpt een primer om een effen, consistente ondergrond te creëren waar je verf evenredig aan kan hechten. Let dus goed op of een primer nodig is of niet!

4. Maak een plan van aanpak

Als je een kamer gaat verven, is het altijd verstandig om een vast stappenplan aan te houden om te voorkomen dat je al je harde werk nog een keer moet doen. Begin daarom met het verwijderen van al het stof uit de kamer, dus ook van je plinten en de hoekjes van het plafond. Plak vervolgens alles wat je niet geverfd wil hebben af met zeil en schilderstape. Verf vervolgens als eerste alle hoekjes van de kamer met een wat kleinere verfborstel en haal vervolgens de verfroller door de hele kamer heen. Doe het wel van boven naar onderen: eerst het plafond, dan de muren en dan (eventueel) de plinten.

5. Vergeet het plafond niet

Vergeet ook zeker het plafond niet wanneer je een kamer gaat voorzien van een nieuwe lik verf, dat kan echt het verschil maken. Of je nu een andere kleur gebruikt dan voor de muren of dezelfde, begin met de hoekjes en rol vervolgens van jezelf af. Zigzag daarna terug naar waar je staat en werk met kleine stukjes die elkaar overlappen. Probeer vooral niet recht boven je hoofd te verven, want dan kan je niet goed zien wat je aan het doen bent.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen