stilte

5 stilteplekken in Nederland

Je hoofd leegmaken gaat vanzelf op deze magische stilteplekken. En nee, daar hoef je niet ver voor te reizen: je vindt ze gewoon in ons eigen land. Dus wandelschoenen aan en gaan.

1. De duinen

Scherm­afbeelding 2023 09 19 Om 22.18.06
Foto: lopenzonderblaren.nl

NATUURGEBIED VOORNES DUIN, Zuid-Holland
Dit prachtige duingebied ligt op slechts een halfuur rijden van Rotterdam. Voornes Duin staat bekend om zijn verschillende land- schappen; van uitgestrekte duinen tot groene valleien, moeras en idyllische duinmeertjes. Tijdens het genieten van de stilte kun je hier ook bijzondere vogels spotten. Leuk feitje: meer dan de helft van alle soorten Nederlandse wilde planten komt in dit natuurgebied voor. Zo groeien er langs de wandelpaden hondstong en koninginnekruid en vind je in de Schapenwei de kleur- rijkste orchideeën. Vergeet niet om rond het Quackjes- water te lopen; dat wandel- pad loopt namelijk door een sprookjesachtig bos.

2. Limburg

NATUURGEBIED DE KRANG, Limburg Trek je wandelschoenen aan en loop je hoofd leeg in het Limburgse natuurgebied De Krang. De wandelroute van ruim elf kilometer brengt je langs kabbelende beekjes, loof- en naald- bossen en graslanden. Pak op het Vlonderpad ook even de afslag naar het vogelkijkscherm, zodat je de overwinterende vogels en eenden kunt bewonderen. Dat zijn dan ook meteen de enige wezens die daar de stilte kunnen verstoren.

Boekentip

BESTEL HIER

3. Haarlem

STADSKLOOSTER HAARLEM, Noord-Holland Verruil de hectiek van de stad voor de rustgevende stilte in Stadsklooster Haarlem. Je kunt elke doordeweekse ochtend aansluiten bij stiltemeditaties. De sessies beginnen meestal om negen uur en worden ingeluid met een gong, waarna je een half- uurtje later weer helemaal zen naar buiten loopt om de dag te beginnen.

4. Utrecht

Rust vinden in zo’n drukke stad als Utrecht? Geen probleem. Gemeente Utrecht heeft samen met drie stichtingen tien stilte- wandelingen samengesteld, elk in een andere wijk.
Zo brengt de route in het centrum je langs de vele kleine steegjes, historische hofjes en onontdekte binnenpleinen, en loop je met de Noord-Westroute langs de groene oevers van de Vecht. Je kunt online route- beschrijvingen en kaarten van de routes vinden of een gps-bestand downloaden zodat je niet verdwaalt.

5. Flevoland

NATUURGEBIED VOORSTERBOS, Flevoland
In de Noordoostpolder, vlak bij het dorpje Kraggenburg, vind je natuurgebied Voorsterbos. Het duizend hectare grote gebied werd tussen 1941 en 1961 aan- geplant. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groene oase waar je heerlijk in stilte kunt wandelen. Door het hele gebied zijn mooie wandelroutes uitgezet. Vergeet vooral niet om af en toe omhoog te kijken, want met een beetje geluk kom je een uil tegen, verscholen in een boomtop. Opwarmen doe je na afloop met een warme chocomel bij brasserie De Voorst.

TEKST MARA RUIJTER | BEELD GETTY IMAGES,

Tip van de redactie

Bestel hier