Eenzaamheid

5 manieren om met eenzaamheid om te gaan

Eenzaamheid was al een belangrijk onderwerp voordat we aan social distancing gingen doen, maar ook nu lijkt dit een steeds belangrijker thema in onze samenleving te worden.

Eenzaamheid kan namelijk een enorme impact hebben op onze (mentale) gezondheid. Daarom hebben wij 5 manieren waarop je met eenzaamheid kan omgaan voor jou uitgeschreven, zodat jij je minder eenzaam kan gaan voelen.

Lees ook: ‘Dit stappenplan helpt jou om veerkracht op te bouwen

1. Sluit je aan bij een training, club of activiteit

Schrijf je in voor iets wat je leuk vindt en wat je met anderen kan doen. Zo kan je mensen ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij. Als het een terugkerende activiteit is, heb je ook nog iets om naar uit te kijken! Kies iets om te doen op basis van een bestaande skill of interesse, of het nu kunst, drama of tuinieren is, en gebruik dit om je skills naar the next level te tillen.

2. Vind een manier om aan je community terug te geven

Zonder eigen belang voor anderen zorgen zorgt er niet alleen voor dat zij zich beter gaan voelen, maar ook dat jij je beter gaat voelen. Door mensen te helpen kan je leven zinvoller aanvoelen, waardoor je minder last krijgt van eenzaamheid. Begin met iets wat je van een afstandje kan doen, zoals kaarten maken en versturen naar mensen die een pick-me-up nodig hebben. Doe je liever face-to-face vrijwilligerswerk? Schrijf je dan in om een buddy te worden of ga bij een liefdadigheidsinstelling als vrijwilliger werken. Zo ontmoet je ook nog eens like-minded mensen!

3. Omring je met wat je fijn vindt

Ga dingen doen waar jij je goed bij voelt en breng tijd door met mensen die je een warm gevoel geven. Dit ziet er voor iedereen anders uit: de een wil zijn band met een loved one versterken of een powernap nemen, de ander wil een huisdier adopteren of een fijne wandeling maken. Door deze kleine vreugdemomentjes kan jij jouw eenzaamheid tegengaan door met jezelf te herverbinden.

4. Kijk vooruit

Eenzaamheid is een verschrikkelijk gevoel en je kan vaak blijven hangen in verdrietige en sombere gevoelens. Door je op de toekomst te focussen, krijg je hoop, een doel en een richting in je leven. Zet bijvoorbeeld wensen op een vision board; door en vision board te creëren krijg je snel duidelijk wat er belangrijk is in je leven en wat je toekomstige doelen zijn. Je hoeft niet groots te beginnen voor een groot effect!

5. Zoek professionele hulp

In sommige gevallen kan het goed zijn om professionele hulp te zoeken, zodat je jouw eenzaamheid kan verwerken en ermee om kan leren gaan. Professionals kunnen jou helpen die manier te vinden die bij jouw persoonlijke situatie past. Durf vooral om hulp te vragen als je het nodig hebt, want daar zijn deze mensen nu eenmaal voor!

Bron: Livestrong.com

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen