Planning Woman 2100x1440

5 gewoontes die je stress halveren

Deze 5 gewoontes tegen stress maken je leven een stuk makkelijker.

Plan je dag de avond van tevoren

Word jij vaak wakker en blijf je maar snoozen of ongemakkelijk naar het plafond staren? Grote kans dat je morning-anxiety hebt en (en beetje) opziet tegen de dag. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals door het stresshormoon cortisol dat een piek heeft vlak nadat je wakker wordt ’s ochtends. Ook kan het zijn dat je overzicht kwijt bent en je to-do’s ineens onmogelijk lijken. Tijd om wat druk van de ketel te halen.

Plan vooruit

Plan je dag de avond van tevoren. Maak een to-do-lijst en regel alvast wat kleine zaken, zoals het klaarleggen van je kleding. Als je ’s ochtends weet waar je aan toe bent die dag, kun je er relaxter aan beginnen.

Als iets vijf minuten of minder duurt, doe het meteen

Vaak zijn de taken waarvan je denkt ‘dat komt later wel’ de simpelste. De vaatwasser uitruimen, de tandarts bellen, een boodschappenlijstje maken… Allemaal verre van spannend, maar als je deze kleine to-do’s laat liggen heb je binnen no time chaos in je hoofd en in je planning. Maak een taak dus niet groter dan hij is en handel ‘m meteen af.

Creëer een ochtendritueel

Een ochtendritueel zorgt ervoor dat je relaxter en met meer focus aan je dag begint. Spring jij ’s ochtends meteen uit je bed en duik je direct in je mails en je to-do’s, dan geef je je zenuwstelsel het signaal dat het in de actie-stand moet. Je ramt je stresssysteem op standje ‘aan’ en dat zet de toon voor je dag.

Een ochtendritueel van 10 minuten kan al helpen om je dat beter te beginnen.

Volg de 20/80 regel

Het Pareto-principe is een economische regel dat in veel gevallen 80 procent van de uitkomst wordt bepaald door 20 procent van de input. Het zijn vaak de onbelangrijke details waar je de meeste tijd aan kwijt bent, die daarentegen het minst opleveren. Zie je door de bomen het bos niet meer, neem dan even een stapje terug en bedenk wat je prioriteiten zijn vandaag. Doe de taken waarvan je weet dat ze de meeste impact hebben op je doelen van de dag. Op die manier bereik je zo veel mogelijk, met zo weinig mogelijk moeite.

Neem rust

Soms kan het voelen alsof je rust moet ‘verdienen’, maar het is een basisonderdeel van het mens-zijn dat nodig is om te kunnen functioneren. Klink logisch? Kijk dan eens eerlijk naar hoe je je voelt als je helemaal niks doet. Gaat je dat prima af of voel je toch de druk om even op je telefoon te kijken, alvast aan die deadline te denken of snel weer aan de slag te gaan?

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop