gewoonten-loslaten-opgeruimd-huis

5 gewoonten die je moet loslaten voor een opgeruimd huis

Merk je dat het toch altijd weer een zooitje wordt thuis, hoe vaak je ook opruimt? Dan ligt het misschien aan jouw leefgewoonten… No worries, die kan je heel makkelijk aanpakken. Wij vertellen je hier hoe je dat kan doen, zodat jij straks een heerlijk opgeruimd huis hebt!

1. Je post laten rondslingeren

Papierwerk stapelt zich makkelijk op, zeker als je de gewoonte hebt om je post overal en nergens neer te leggen. Het is niet heel gek dat je deze gewoonte hebt, want het laatste waar je zin in hebt nadat je een lange dag hebt gewerkt is je rekeningen sorteren en je papierwerk wegwerken. 

Lees ook: ‘Dit zijn de 5 dingen die je het beste kan opruimen als je stress hebt

De oplossing: Zet een klein, stylish bakje in je hal/gang waar je belangrijke post in kan bewaren. Gebruik daarnaast een klein bakje/zakje voor het papier wat weg kan, zodat je daar gelijk ongewenste post in kan doen in plaats van het rond te laten slingeren. Ook kan je overwegen om sommige rekeningen/correspondentie via de mail te laten verlopen, scheelt je weer sorteerwerk. 

2. Alles in de kast gooien

Het is het oudste en meest bekende trucje om snel op te ruimen: al je zooi in de kast gooien voordat er mensen langskomen. Maar ja, dat helpt je op de lange termijn natuurlijk niet, zeker als je dingen weer terug moet vinden… 

De oplossing: Komen dingen al snel op de grond te liggen in je kast? Zorg dan voor planken die tot de grond reiken. Op deze manier word je gedwongen om na te denken over wat je bewaart omdat je er een plekje voor moet vinden op de plank. Wedden dat je het nu minder snel een rommeltje laat worden?

3. Je kleding op een stoel in je slaapkamer leggen

Als je moe bent aan het einde van de dag is het natuurlijk heel verleidelijk om je kleding uit te trekken en op de stoel in je slaapkamer te leggen (lees: neergooien). Maar ja, ook dat ziet er niet echt opgeruimd uit (en is niet heel fris)…

De oplossing: Koop een wasmand met een deksel en zet die op de meest toegankelijke plaats in je kamer. Zo hoef je geen extra moeite te doen je vieze kleren op te ruimen als je moe bent én liggen ze niet meer in het zicht – win-win!

4. Schoenen door het huis laten liggen

Zeker als je kinderen of een groot gezin hebt, ben je er waarschijnlijk aan gewend dat er overal allerlei soorten schoenen door het huis heen liggen. Niet bepaald handig als je snel de deur uit moet en je de andere schoen niet kan vinden… 

De oplossing: Neem een schoenenrekje in je hal/gang en leer jezelf (en je gezinsleden) aan om je schoenen uit te trekken zodra je binnenkomt. Kies voor een rekje in de stijl van je huis, dat maakt hem niet alleen praktisch, maar ook mooi om te zien! 

5. Meer kopen dan waar je ruimte voor hebt

Heb je de neiging om meer spullen te kopen dan die je kan bewaren thuis? Als je geen ruimte meer hebt in je kast, keuken of de speelkamer van de kinderen, is het tijd om de gouden opruimregel te volgen. 

De oplossing: Hou je aan de ‘iets erin, iets eruit’-regel. Als je een nieuwe trui aan je collectie toevoegt, doneer er dan eentje die je niet meer draagt. Als je jouw kinderen vijf nieuwe speeltjes geeft met kerst, geef er dan vijf weg waar ze overheen zijn gegroeid. Het is een makkelijke gewoonte die kan voorkomen dat je uit je huis groeit. 

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen