weten-over-seks-na-zwangerschap

5 dingen die je wil weten over seks na je zwangerschap

Je bent onlangs gelukkige ouders geworden van een gezond kleintje en je begint langzaam te wennen aan het leven met een baby in huis. Je zal merken dat ook je verlangen naar seks weer zal terugkomen, net als voor je zwangerschap. Maar seks hebben nadat je bent bevallen kan best spannend zijn…

1. Het kan wat pijn doen

Je lichaam heeft net heel wat moeten verdragen om een kind te kunnen baren, of je dat nu via de natuurlijke weg of via een keizersnede hebt gedaan. Afhankelijk van mogelijke complicaties tijdens de bevalling of wanneer je langer hebt moeten herstellen dan normaal, kan seks licht oncomfortabel of zelfs wat pijnlijk voelen de eerste keer. Let er wel op dat de pijn te behappen blijft: het zou nooit zoveel pijn moeten doen dat je moet stoppen of geen plezier ervaart. Mocht dat wel zo zijn, ga dan voor de zekerheid langs de huisarts.

Lees ook: ‘Wat een zwangerschap met je haar doet

2. Je kunt afwijkende afscheiding krijgen

Nadat je een kindje hebt gekregen, zal je waarschijnlijk kraamverband gaan dragen vanwege bloedverlies. Gelukkig stopt dat vanzelf, maar er kan wel iets anders voor in de plaats komen. Het continue loslaten van je baarmoederslijmvlies kan de kleur van je vaginale afscheiding veranderen naar een lichtbruine tint. Ook kan post-seks spotting voorkomen. Begint het weer regelmatig te bloeden of wordt het bloed felrood? Breng dan een bezoekje aan de huisarts.

3. Het kan anders voelen

En dit kan best even duren… Een van de redenen kan zijn dat je je druk maakt om je baby, maar ook de angst voor een ‘uitgerekte’ vagina en minder plezierige seks kan hier invloed op hebben. Gelukkig hoef je je daar in principe niet druk over te maken. De elasticiteit van onze vagina’s is heel indrukkend: na een bevalling zal hij vanzelf naar zijn oorspronkelijke vorm teruggaan, al kan dat wel even duren. Hoe lang het duurt hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van je bekkenbodemspieren vlak voor je bevalling. Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden voordat je seks weer hetzelfde ervaart als voor je zwangerschap – even doorbijten dus!

4. Je voelt je misschien niet jezelf

Voel je je niet meer de sexy godin zoals voor je zwangerschap? Ook dat is heel normaal. Een kindje krijgen is een enorme verandering, zowel fysiek als emotioneel. Het kan zijn dat je je minder verbonden voelt met je partner, wat het lastig kan maken om in the mood te komen. En dan hebben we het nog niet eens over het slaaptekort… Hoe je dit aanpakt? Praat er samen over, dan is jullie situatie straks weer hetzelfde voor je het doorhebt. Nu kan het natuurlijk ook voorkomen dat je een postnatale depressie hebt waardoor je je absoluut niet jezelf voelt. Dan is het verstandig om de hulp te zoeken die je nodig hebt.

5. Dingen zullen weer normaal worden

Natuurlijk verandert er enorm veel als je een kindje krijgt, maar gelukkig wordt je seksleven na een tijdje weer normaal. Of je nu een keizersnede hebt gehad of een natuurlijke bevalling, de verwachting is dat je na een jaar weer een ‘normaal’ seksleven hebt. Je seksueel functioneren, verlangen, opwinding en orgasmes zullen allemaal weer beter worden. Je hebt dus nog even geduld nodig, maar je hoeft de hoop niet op te geven!

Bron: Womenshealth.com/uk

Gerelateerde artikelen