weten-zelfklevende-vloerbedekking

5 dingen die je moet weten voordat je zelfklevende vloerbedekking aanschaft

1. Waar is het van gemaakt? Zelfklevende vloerbedekking is gemaakt van vinyl. Je weet wel, dat spul wat jaren geleden helemaal in was en een kamer onmiddellijk een kille sfeer kon geven. Maar tegenwoordig heeft vinyl bekleding een heel ander effect. Zefklevende vinyl vloerbedekking komt namelijk in zoveel verschillende kleurtjes en patronen voor – sommige…

1. Waar is het van gemaakt?

Zelfklevende vloerbedekking is gemaakt van vinyl. Je weet wel, dat spul wat jaren geleden helemaal in was en een kamer onmiddellijk een kille sfeer kon geven. Maar tegenwoordig heeft vinyl bekleding een heel ander effect. Zefklevende vinyl vloerbedekking komt namelijk in zoveel verschillende kleurtjes en patronen voor – sommige varianten bootsen soms zelfs hout of beton na – dat het inmiddels een goedkopere variant is geworden op een dure visgraatvloer. Klinkt goed, toch?

Lees ook:11 tips voor het stylen van je gang

2. Hoeveel kost het?

Dit hangt natuurlijk grotendeels af van de kwaliteit en stijl van de vloer waar je voor kiest. Gemiddeld kan je uitgaan van ongeveer 1 tot 5 euro per vierkante meter. Een andere handige manier om geld op je vloerbedekking te sparen is door het zelf te leggen. Met zelfklevende vloerbedekking is dit namelijk ook nog eens verbazingwekkend makkelijk om te doen. Folie eraf halen en plakken maar!

3. Wat zijn de beste en slechtste ruimtes ervoor?

Aangezien vloerbedekking redelijk tegen een stootje kan, kan je deze best wel in ruimtes leggen waar je veel tijd doorbrengt. Kamers zoals de speelkamer van de kinderen of de logeerkamer zijn ideale plekken voor zelfklevende vloeren, omdat ze zo weer verwisseld kunnen worden als de kinderen ouder zijn of als je de sfeer van de logeerkamer zat bent. Ook al is zelfklevende vloerbedekking vaak redelijk waterbestendig, het is misschien niet de meest verstandige keuze voor je keuken of badkamer. Heb jij geen kinderen die de hele boel regelmatig nat en vies maken? Dan zou je het nog best kunnen overwegen.

4. Hoe lang gaat het mee?

Gemiddeld gezien gaat een zelfklevende vloer tussen de 5 en 25 jaar mee – best verschillend, dus. Hoe lang je vloer meegaat ligt natuurlijk heel erg aan wat de vloer te verduren krijgt en hoe goed hij gelegd is. Zorg er daarom bij het leggen altijd voor dat je ondervloer in goede staat verkeert en gelijk ligt. Hou er ook rekening mee dat je vloer minder lang meegaat in kamers waar vocht de vloer kan aantasten.

5. Doen of niet doen?

Wij zeggen: doen! Zelfklevende vloerbekleding is namelijk makkelijk om te leggen, komt in zoveel leuke stijlen en kleurtjes en kan best wel tegen een stootje. Daarnaast kun je het ook makkelijk weer weghalen/vervangen als je het zat bent of als je gespaard hebt voor het echte werk. Wees creatief en kies wat leuks uit!

Bron: Realsimple.com