gang-stylen-tips

11 tips voor het stylen van je gang

We horen je bijna denken: waarom zou ik mijn gang willen stylen? Daar loop ik alleen maar doorheen om naar andere kamers in mijn huis te komen. En dat is nu precies waarom. Je gang is waarschijnlijk de meest gebruikte ruimte in je huis, juist omdat je je er zo vaak doorheen moet bewegen. Waarom zou deze ruimte dan geen transformatie verdienen? Met de volgende styling tips maak je van jouw gang een feestje om doorheen te wandelen en zou je er nog bijna blijven hangen. Heb je meerdere gangen? Dat is mooi, dan kan je ze allemaal onder handen nemen!

1. Zet knusse meubels neer

Laten we het idee van door je gang heen lopen even laten varen. In plaats daarvan maken we van je gang de introductie tot de hoofdact. Met een mooi behangetje en een comfortabele stoel kan je jouw oog – en dat van je gasten – aantrekken en naar de ruimte achter de volgende deur trekken. 

Lees ook: ‘Dit zegt jouw favoriete verfkleur over jou

2. Leg een loper neer

Heb je een ontzettend smalle hal en geeft dat je weinig ruimte om mee te werken? Dan kan een toffe loper altijd van pas komen. Door een loper op de grond te leggen zorg je ervoor dat de ruimte optisch langer lijkt en word je zo automatisch door de gang heen geleid. En het kan natuurlijk ook een fijne sfeer creëren!

3. Pak de lichtgrijze of crèmekleurige verf erbij

Een kleine ruimte lijkt optisch nog kleiner wanneer er een donkere kleur op de muren en het plafond zit. Dat kan prima op bijvoorbeeld het toilet, maar in de gang wil je je vrij kunnen bewegen of in ieder geval het gevoel krijgen dat het kan. Kies daarom voor een lichte kleur op je muren, maar maak het iets spannender door voor een andere kleur te kiezen dan standaard wit. Verf de muren en het plafond daarom liever in een lichtgrijze of crèmetint, dan matchen de muren ook beter met lopers of kunst. 

4. Show je spullen

Wat maakt jou echt jou? Hang een plank in de gang of zet er een kastje neer met daarop wat spullen die de ruimte typisch jou maakt. Gebruik bijvoorbeeld bepaalde boeken, geurstokjes of plantjes die jouw stijl reflecteren. Niet alleen ziet je gang er dan een stuk gezelliger uit, het zorgt er ook voor dat je nieuwe gasten je gelijk een beetje beter leren kennen. 

5. Werk met een lichtelement 

Niks is naarder dan een donkere gang waarvan je niet weet wat je aan de andere kant te wachten staat. Licht is daarom essentieel in deze kleinere ruimte. Kies wel voor iets wat de ruimte nog verder definieert. Spotjes zijn een makkelijke optie om de ruimte te verlichten, maar kunnen al snel een strak gevoel aan de ruimte geven, terwijl jouw stijl misschien wel meer bohemian of landelijk is. Ga daarom dus op zoek naar mooie wandlampen of een leuke vintage plafondlamp die jouw persoonlijke stijl helemaal reflecteert. 

6. Gebruik spiegels

Een spiegel in een kleine ruimte zetten/hangen is natuurlijk dé interieurtruc die iedere interieurontwerper gebruikt om de ruimte groter te laten lijken. Maar ja, het werkt dan ook echt. Je gang is de perfecte plek om ook eens los te gaan met de stijl van de spiegel en af te wijken van de standaard vierkante of rechthoekige spiegel. Kies daarom bijvoorbeeld voor een ronde of een funky organische spiegel die de ruimte vergroot en verlicht. 

7. Show je favo kunst

Niet al je prachtige kunst-items hoeven een plekje te krijgen in je woonkamer. Vaak kunnen ze daar zelfs wegvallen tussen alle andere eyecatcher items. Daarom is het nog niet eens zo’n gek idee om je favoriete kunst in de gang te showen. Hier zullen ze vast en zeker opvallen! Voor wat extra benadrukking kun je er ook voor kiezen om ze te verlichten met speciale fotolampen. Hoe professioneel?!

8. Hang wat kleurrijks aan je muren

Heb je ervoor gekozen om je muren van je gang neutraal te houden? Dan kun je ze alsnog een pop of colour geven met een kleurrijke poster, foto of kunstwerk. Zo vallen ze des te meer op en geven ze jouw gang een unieke uitstraling. 

9. Smeer een opvallend kleurtje op je muur

Ben je niet zo van de neutrals? Goed nieuws! Juist omdat het zo’n kleine ruimte is kan een gave kleur op de muur van je gang des te meer opvallen zonder dat het direct compleet de overhand neemt in je huis. Kies daarom niet voor een neutrale kleur, maar juist een mooie felle of warme kleur die de ruimte wat meer dimensie geeft.

10. Trek aandacht met een muurschildering

Net zoals bij een drukke kleur op de muur kun je het nog een beetje gekker maken door een complete muurschildering de aandacht op zich te laten nemen. Ben je zelf een beetje creatief? Ga er dan voor en verf je favoriete vormen op je muur! Of huur een gave artiest in om jouw huis dat extra beetje unieker te maken. 

11. Vergeet je trap niet

Als we denken aan gangen, moeten we vooral het trapgat niet vergeten. Dit is dé plek om je gepersonaliseerde stijl naar voren te laten komen. Je kunt kiezen voor mooie familiefoto’s in verschillende lijsten om je trap mee op te leuken of 3D-kunstwerken om extra dimensie te creëren. Geef er je eigen draai aan en maak jouw gangen en trappen helemaal van jou! 

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen