slaapmythes

4 slaapmythes waar je je niet blind op hoeft te staren

Iedereen heeft zijn eigen slaaprituelen, maar wat werkt nu precies wel of niet? We weten in ieder geval dat dit slaapmythes zijn waar je je niet blind op hoeft te staren. Ze kunnen er namelijk juist voor zorgen dat je minder goed slaapt… Lees je mee?

1. Je moet acht uur ongestoord slapen voor een goede dag

Je hebt vast wel vaker gehoord dat je 7 tot 9 uur per nacht moet slapen voor een goede nachtrust. En alhoewel dat ook zeker zo is, is het niet nodig om jezelf gek te gaan maken als je die 8 uur niet redt. Als je jezelf wijsmaakt dat je niet kan functioneren of dat je je slecht zal voelen als je niet genoeg slaapt, zet je te veel druk op jezelf en is de kans groot dat je dit inderdaad zal ervaren. Probeer jezelf daarom niet te pushen om die 8 uur te halen, dat zal je niet helpen beter te slapen.

Lees ook:Dít zijn ze: de beste en slechtste slaapposities voor je huid

2. Als je gisteren niet goed hebt geslapen, moet je iets doen om dat te compenseren

Als je slecht hebt geslapen, kan je heel gefrustreerd raken en gaan overcompenseren om je slaaptekort goed te maken. Je kan bijvoorbeeld plannen afzeggen waar je juist naar uitkeek, meer koffie gaan drinken, meer dutjes doen en jezelf afstraffen voor het slechte slapen. Maar waarom zou een gebeurtenis in het verleden, zoals een nacht slecht slapen, moeten beïnvloeden wat je doet op een dag? Als je te veel nadruk legt op de uren slaap die je hebt ‘gemist’, wordt dit een veel groter issue in je gedachten en leg je jezelf wederom te veel druk op.

3. Als je naar een scherm kijkt voor het slapengaan, is je goede nachtrust gedoemd

Wellicht heb je voor jezelf besloten dat je (vlak) voor het slapengaan jezelf niet meer wil blootstellen aan schermen, zodat je beter kan slapen. Maar wat nu als je een keertje wel nog een film hebt afgekeken vlak voor je naar bed gaat? Of nog even op je telefoon zat? Als je jezelf heel streng aan deze regel houdt iedere avond, kan je de druk om in slaap te vallen wanneer het niet is gelukt heel hoog maken. Het resultaat? Je valt er waarschijnlijk minder snel door in slaap… Gebruik deze regel dus vooral als een algemene regel, maar raak niet in paniek als het een keer niet is gelukt.

4. Je hebt X nodig om in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen

Of het nu een extra deken, een white noise machine of een slaapsupplement is, we kunnen onszelf heel goed wijsmaken dat we iets speciaals nodig hebben om in slaap te kunnen vallen. Als we dit denken, geven we ons brein het signaal dat we niet langer zonder deze dingen in slaap kunnen vallen, terwijl dat vaak helemaal niet het geval is. Alhoewel je misschien denkt dat je alleen kan slapen onder bepaalde omstandigheden, blijkt dat deze verwachtingen hoog proberen te houden er juist voor kan zorgen dat je slechter slaapt en gefrustreerd wakker wordt. Ze zijn dus fijn om te hebben, maar vertrouw er vooral niet volledig op om te kunnen slapen.

Bron: Realsimple.com

Sint 2021Sint 2021

San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen