Dating 24564 1000x1440

3 tips voor als je gaat daten na een lange relatie

Zo ben je nog onder de pannen, en zo ben je weer vrijgezel. Zeker na een lange relatie kan het lastig zijn om je weer vol vertrouwen op de datingsmarkt te storten. Met deze 4 tips maak je een vliegende start.

Alles bij elkaar zijn er 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen, blijkt uit gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ongeveer de helft van de vrijgezellen is tussen de dertig en vijftig jaar en velen van hen zijn na een lange relatie weer aan het daten. Mannen doen dat iets sneller dan vrouwen. De helft van de mannen woont na vier jaar weer samen, bij vrouwen is dat dertig procent. Maar hoe doe je dat, jezelf weer op de datingmarkt begeven na lang onder de pannen te zijn geweest?

1. Durf je weer open te stellen

Waar singles die na een lange relatie weer gaan daten het meest tegenaan lopen? Het kost ze moeite om zich weer open te stellen. “De onbevangenheid en naïviteit is vaak weg”, ziet datingcoach Marie-José Bosch-Kuiper van Artemis Matchmaking. “Als je een lange relatie achter de rug hebt en inmiddels misschien ergens in de veertig bent, weet je veel te goed hoeveel pijn liefde kan doen. Je bent voorzichtiger, denkt wel twee keer na voordat je ergens in stapt. Maar het lastige is: verstandig zijn en rationeel een keuze maken is niet hoe je liefde vindt. Liefde gebeurt in het hart, niet in ons hoofd. Het is verdomd eng en moeilijk om je weer open te stellen voor liefde, maar het is het waard.”

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om weer op liefdesavontuur te gaan, ervaart Santé-lezeres Jessica (42). Ze nam na haar relatie
van twintig jaar daarom een paar maanden tijd voor zichzelf, maar had daarna al snel weer een date. “Ik raad het anderen aan om niet meteen te daten, maar wacht ook niet té lang. Dan vergeet je hoe het is om dingen samen te doen en te delen. Je wordt wat sceptisch en bozig. Ik hoor weleens van vrouwen dat ze niemand meer een deel van hun sokkenlade gunnen.”


2. Kijk verder dan de datingapps

Hoewel nog steeds veel mensen elkaar ontmoeten op het werk, via vrienden, op vakantie of tijdens het uitgaan, daten mensen die dat doen na een lange relatie of gestrand huwelijk, voornamelijk via internet, volgens het CBS. Volgens Jessica mis je iets als er niet ook fysiek op uit gaat. Zij vindt de sfeer op dating apps ‘hard’. “De beleefdheid is weg. Op elk woord wordt zout gelegd, zeg je iets wat niet in de smaak valt, dan negeert iemand je daarna. Heb je even geen tijd om een berichtje te sturen, dan krijg je meteen een heftige reactie. Daarnaast gaat het alleen om uiterlijk. Ik doe er zelf ook aan mee, ik like niemand onder de 1,80 meter, omdat ikzelf 1,74 meter ben. In de kroeg kijk je niet op een paar centimeter en geeft het niet als iemand niet foutloos Nederlands schrijft. Daarom ben ik gaan speeddaten. Laatst heb ik dat voor het eerst gedaan en ik heb echt zin om het nog eens te doen. Het is een gezellige avond uit, je ontmoet nieuwe mensen en het is gemoedelijker dan online daten. Een vetje hier of een rimpel daar, het doet er minder toe en het draait meer om wat voor energie je bij iemand voelt.”

2. Vind jezelf leuk

Vraag je niet af wat je van de ander vindt, maar wat je van jezelf vindt tijdens de date, tipt datingcoach Bosch-Kuiper. Ben je de ander aan het plagen of geruststellen? Probeer je de ander aan het lachen te krijgen? Stel je vragen? Vraag jezelf af welke versie je bent en of dat gevoel prettig is.

Leestip

How to not die alone door Logan Urie