tips-werkweek-verbeteren

15 slimme life hacks om je werkweek fijner door te komen

Kijk jij op tegen je werkweken en zou jij je wel wat comfortabeler op kantoor willen voelen? Probeer dan eens een aantal van deze 15 slimme life hacks toe te passen en zorg er zo voor dat je je werkweek fijner door kan komen. Succes!

Lees ook: ‘Deze dingen kun je beter niet doen op je eerste werkdag

1. Stel je bureaustoel goed af

Een van de belangrijkste manier om je werkweek fijn door te komen is door je stoel goed af te stellen. Zorg dat je de stoel op een hoogte zet waardoor je dijen parallel aan de grond komen te staan en probeer met je gewicht in balans te gaan zitten. Door de hele dag in dezelfde houding te zitten kan je last krijgen van je onderrug. Als het mogelijk is, is het daarom fijn om de rugleuning van je stoel minder strak te zetten zodat je vaker van houding kan wisselen. Zorg ook dat je computerbeeldscherm goed staat: de eerste regel met tekst zou ongeveer op of net iets onder je ooghoogte moeten staan. Gebruik ook liever draadloze oortjes zodat je meer bewegingsvrijheid hebt.

2. Gebruik warmte voor je rugpijn

Heb je toch last van je onderrug gekregen? Gebruik dan een kruik of een elektrische deken om je pijn te bestrijden en je weer meer energie te geven. Er is immers niets zo vervelend als de hele dag moeten werken met pijn in je rug…

3. Probeer drukmassage tegen spanning

Wist je dat je zelf ook spanning kan verlichten met slechts een simpele beweging? Zet je duim met de nagel naar beneden tussen je wenkbrauwen en draai er kleine cirkeltjes mee. Dit helpt om je zenuwstelsel te kalmeren en spanning in je spieren los te laten. Probeer maar!

4. Investeer in een goede koptelefoon

Wanneer jij je echt wil focussen en in een kantoortuin werkt, kan het heel fijn zijn om te investeren in een goede koptelefoon. Kies bijvoorbeeld voor een noise-cancelling koptelefoon die je over je oren heen zet, dat geeft ook direct het signaal af dat je even niet gestoord wilt worden.

5. Pas je uren aan

En dan hebben we het niet alleen over je werkuren… Natuurlijk kan jij je baas ook vragen of je een uurtje eerder kan beginnen om de spits te vermijden of een dagje thuis te werken, maar je kan ook je afspraken slim inplannen. Denk bijvoorbeeld aan je bureau vermijden als je collega’s het meest aan het praten zijn en juist in je stoel zitten als het rustiger is vanwege vergaderingen of lunchtijd. Dat levert je een hoop rust op!

6. Creëer een visuele barrière

Vind je het prettig om jezelf soms terug te kunnen trekken, maar is dat in een druk kantoor nogal lastig? Wanneer je iets meer nodig hebt om jezelf af te schermen dan een koptelefoon, investeer dan in een paar fijne planten om een soort visuele barrière te creëren. Je kan kiezen voor verschillende soorten kamerplanten – misschien ook goed om even met je collega’s af te stemmen waar zij vrolijk van worden.

7. Probeer meditatie om gefocust te blijven

Onverwachte bezoekjes, Google chats, e-mailmeldingen – je krijgt veel prikkels binnen op een ‘normale’ werkdag. Het lijkt misschien onschuldig, maar uit onderzoek bleek dat het ongeveer 23 minuten duurt voor je na een afleiding weer je focus hebt gevonden. Dat zijn dus heel wat verloren minuten met al die afleidingen… Je wordt er in ieder geval niet productiever van. Je hebt misschien niet veel invloed op de afleidingen factoren, maar je kan wel focus behouden en rust in je hoofd creëren door te mediteren. Nog niet zo geoefend in mediteren? Gebruik dan eens een meditatie-app om je op weg te helpen.

8. Zet jezelf tijdelijk op afwezig

Zet je notificaties uit, hang een ‘Niet Storen’-bordje aan je bureau of deur en schakel een automatische mail in dat je later op de dag reageert op je mails. Zo kan je jezelf tijdelijk afzonderen als je even full focus nodig hebt. Misschien niet heel collegiaal – dus doe het vooral niet te vaak – maar wel heel handig als het even nodig is.

9. Verminder potentiële allergenen

Hou je bureau en kantoor schoon voor een opgeruimd hoofd. Maak een paar keer per week (of zelfs iedere dag, bijvoorbeeld als je verkouden bent) je telefoon, bureau, kamp en bureauaccessoires schoon met wat schoonmaakdoekjes. Gebruik een kruimeldief om stofvasthoudende vezels, zoals de bekleding van je bureaustoel, onder handen te nemen. Zo zorg je niet alleen voor een fijne werkomgeving, maar ook nog eens een gezondere werkomgeving!

10. Verschoon de lucht met een filter

Een flinke investering, maar wel eentje die het waard is: een luchtfilter. Niet alleen helpt het om de lucht in je kantoor schoon te houden, ook kan je met geurolie de meestal niet zo frisse kantoorlucht maskeren. Heb je geen ruimte voor een luchtzuiveraar? Doe dan een paar druppeltjes pepermuntolie in een kom met warm water. Let er wel op dat je even met je collega’s overlegt of zij ook op een golf aan pepermunt zitten te wachten.

11. Geef je ogen ook pauze

De verlichting op kantoor is vaak fel en computers stoten een heleboel blauw licht af. Hierdoor ga je sneller met je ogen knijpen en krijg je sneller last van je ogen. Hou daarom de 20/20/20 regel aan: kijk iedere twintig minuten naar iets wat twintig stappen van je af staat voor 20 seconden. Hang een Post-it op je beeldscherm als een kleine reminder!

12. Koop een goede bureaulamp

Nog een fijne manier om je ogen wat meer rust te gunnen: schaf een goede bureaulamp aan of vraag je werkgever er om een. Kies het liefst voor een lamp waarvan je de felheid kunt aanpassen en gebruik een LED-lamp om je ogen het meest te sparen. Zo kan jij je focussen op de kleine lettertjes van je papierwerk met de juiste verlichting en zonder pijn in je ogen te krijgen.

13. Draag laagjes

Je kan je vaak beter concentreren als je de temperatuur prettig vindt, zo bleek uit een onderzoek. Zorg er daarom voor dat je laagjes naar je werk draagt: als je het warm krijgt, kun je een laagje aantrekken, en als het wat fris wordt, kan je juist weer een laagje aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan blazers, sweaters of leuke vesten – superhandig en jouw workwear maakt de rest van het kantoor jaloers.

14. Pas de temperatuur aan

Toch nog niet helemaal tevreden over de temperatuur? Er zijn heel wat handige gadgets die je kunnen helpen om op temperatuur te blijven. Denk aan een karaf water met ijsblokjes voor de warme momenten of juist een verwarmde muismat voor als je last hebt van koude handen. Dan hoef je in ieder geval niet met je handschoenen aan achter je computer te gaan zitten…

15. Ga naar buiten

Er is geen betere pauze dan een paar keer per dag minstens 15 minuten lang de frisse lucht buiten inademen, of het nu tijdens de lunch is of voor een simpel blokje om. Daglicht helpt daarnaast ook voor je humeur, dus probeer zo vaak naar buiten te gaan als lukt. Heb je al eens een walking meeting gehouden?

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen